Horațiu Buzatu a înființat, împreună cu alte 26 de persoane, Partidul Mișcarea Liberală, un partid fondat ca reacție la situația de pe scena politică. PML are două sute de membri și planuri mari. Printre ele, se numără și candidatura la alegerile din 2016.
Iată interviul acordat de Horațiu Buzatu, fondator al Partidului Mișcarea Liberală, pentru dcnews.ro:
Am înțeles că nu doriți să vă poziționați într-o luptă politică cu partidele liberale, despre care considerați că nu au o ideologie clar definită prin actele politice. Cu toate acestea, vă întreb, Partidul Mișcarea Liberală este replica vreunui partid de pe scena politică?
Horațiu Buzatu: Evident, nou înființata Mișcare Liberală este un partid cu identitate proprie și nu un partid constituit ca replică la cele existente. Mai degrabă, este vorba despre un partid înființat ca reacție la situația mizeră din politică românească. Nu spun eu o noutate, dar cea mai mare parte din politicienii cu vizibilitate din România, se află într-un conflict deschis cu legea. Președinți de consilii județene, primari de municipii importante, parlamentari, foști și actuali miniștri sunt cercetați în diverse stadii, iar un număr important dintre aceștia au condamnări rămase definitive.
Nu întâmplător, toată această adunare politică face parte din partidele care s-au perindat la guvernare și este susținută de acestea, într-un păienjeniș de relații personale și instituționale, aproape imposibil de descifrat. Vă rog să observați că bugetele naționale, județene sau locale sunt mai degrabă o sursa pentru actelor de corupție și mai puțin sursa invesțiilor publice de care continuăm să avem atât de multă nevoie. De altfel, chiar raportul SRI prezentat zilele trecute în Parlament se referă la astfel de situații, precizând că există o subordonare a procesului de decizie în administrație, la care se adaugă și deturnări ale actul de justiție. Privind la tabloul de mai sus, voi fi poate înțeles de ce credem că buna funcționare a statului este în pericol, mai ales că sub directa sa administrație se găsesc majoritatea activităților, de la infrastructură la servicii sociale. Prin urmare, principiul liberal de reducere a rolului statului în economie și societate poate fi soluția de care avem cu toții nevoie. Din nefericire, acest principiu a fost și continuă să fie mimat de majoritatea celor care se revendică a fi liberali. În ce ne privește, dorim să propunem o nouă viziune și mai ales, dorim să o urmăm, indiferent care vor fi tentațiile populiste cu care - inevitabil - ne vom confrunta.
Ce planuri aveți?
Horațiu Buzatu: Ca în orice alcătuire tânără, avem planuri pe termen scurt și pe termen lung. Evident, cele pe termen lung decurg din cele pe termen scurt. Deocamdată, ne propunem un comportament de partid regional, mai precis județean. Membrii noștri sunt din Craiova și din județul Dolj, iar obiectivele noastre declarate se referă la alegerile locale din vara anului viitor. Pornind din principiile generale, vom întocmi un punct de vedere propriu asupra problemelor locale, apoi îl vom prezenta electoratului. Nu vrem să obținem voturi cu orice preț ci vrem să vorbim cu oamenii despre soluțiile noastre și despre felul în care credem noi că pot fi rezolvate problemele orașului. Nu mă îndoiesc că vom primi susținere, pentru că deja facem asta iar semnalele primite sunt extraordinare. Desigur, după alegerile locale din 2016, vom evalua rezultatele și vom face planurile pe termen lung. Sper că temele propuse de noi în dezbaterea publică vor provoca interes. Atunci vom merge mai departe.
Cum o să faceți cunoscut partidul în rândul electoratului?
Horațiu Buzatu: Metodele clasice nu s-au învechit: conferințele de presă la sediul partidului rămân o metodă atât timp cât sunt preluate de media. Apoi sunt adunările locale, de mai mică sau mai mare anvergură. Noi nu avem nevoie de mitinguri de tip Ponta sau Iohannis în care participanții plătiți sunt aduși cu harcanul pentru ca un partid să-i facă o demonstrație de forță celuilalt partid și nici nu am vreo problemă în a asculta și discuta chiar și cu cinci oameni despre ce-i doare. Acum douăzeci de ani, Radu Câmpeanu mi-a povestit că în anii de după război a ținut o adunare într-un cinematograf de țară. Spunea că a venit atât de multă lume la eveniment că au fost nevoiți să instaleze niște difuzoare la care să asculte și cei adunați afară, în fața clădirii. Poate nu credeți, dar astfel de întâmplări, încă mai au loc. Dacă ai ce să le spui, oamenii vin să te asculte. În plus, acum avem și metode noi: internetul este un astfel de exemplu, iar facebook-ul face minuni, vă asigur...
Aveți intenții de candidatură la alegerile din 2016?
Horațiu Buzatu: Răspunsul este afirmativ. Orice partid politic dorește să candideze iar noi nu putem face excepție. Județul Dolj este unul dintre cele mai mari din țară, atât în ce privește numărul de locuitori cât și numărul de localități. Avem 104 comune, patru orașe și trei municipii, deci un teritoriu vast și liste. Obiectivul nostru este de a identifica candidații potriviți pentru toate primăriile. Prin urmare, ne dorim să depunem liste complete pentru consiliile locale și desigur, pentru viitorul consiliu județean. Poate să pară un proiect ambițios, dar este fezabil. Oferta politică românească nu poate fi redusă la doar două partide. Oamenii au nevoie de mai mult.
Câți membri are partidul fondat de dumneavoastră?
Horațiu Buzatu: Acum suntem cu puțin peste 200 de membri, majoritatea fiind din Craiova. Dar inițiativa constituirii partidului aparține unui grup de 27 de persoane care au delegat trei dintre ele pentru a duce la bun sfârșit formalitățile cerute de lege. Pe de altă parte, pot să vă spun că nu avem un program special de racolat membri, chiar dacă am observat un interes extraordinar pentru inițiativa noastră. Sunt convins că mulți dintre cei interesați vor deveni membri și vor activa pentru obiectivele noastre.
Ce alți politicieni fac parte din partidul dumneavoastră?
Horațiu Buzatu: Ionel I. C. Brătianu spunea că "cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Nu, politica este ceva grav de tot pentru că ai în mâna ta viața și viitorul țării tale". Parcă pentru a-l contrazice, clasa politică românească privește partidul politic ca pe un instrument prin intermediul căruia pot să dobândească doar foloasele și onorurile. Viitorul țării nu doar că a trecut pe un plan secund dar pare să nu mai fie o preocupare pentru nimeni. Iar situația din România de azi este o nefericită dovadă. Iată de ce, nu dorim alături de noi politicieni consacrați ci doar oameni care ne împărtășesc vederile și care sunt dispuși să pună umărul la proiectul nostru.
Horațiu Buzatu a fost deputat PNL în legislatura 2004-2008. Pe Horațiu Buzatu îl puteți găsi și pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu