Partidul, o afacere de gunoi. Gunoiul, o afacere de partid

srs
srs

Titlul de mai sus nu reprezinta o simpla formula de stil. Din pacate, acopera o realitate. Este cat se poate de real ca firmele de salubrizare finanteaza partidele si, nu de putine ori, promoveaza ele insele lideri de partid. Si nu este mai putin adevarat ca, odata ajunsi in functii cheie in administratia locala, actionarii unor asemenea societati fac trafic de influenta, favorizandu-si propriile afaceri. De obicei trecute pe numele unor rude apropiate sau al unor persoane paravan, care nu fac parte din cercul strict al familiei. In Romania, acest fenomen a capatat amploare.

Oriunde in lume, activitatea de strangere a gunoiului este extrem de profitabila pentru cei care o promoveaza. Pentru ca ea presupune colectarea de la un numar urias de mare de familii a unor sume modice, de natura a nu genera prea multe intrebari ori reactii negative. Toti vrem sa scapam de gunoiul menajer. Toti vrem ca, fara a ne bate prea mult capul cu aceasta chestiune, sa platim o suma mica si sa stim ca, in schimbul ei, ne rezolvam problema. Suntem cu atat mai multumiti cu cat descoperim uneori ca generozitatea edililor merge atat de departe incat operatiunea se desfasoara gratuit. Cinste, deci, primarilor si consilierilor care au facut in asa fel incat sa nici nu platim vreun ban pentru curatenie.

Asa sa stea lucrurile oare? Din ce bani reuseste primaria performanta de a ne salubriza gospodaria si proximitatea ei? Avem de-a face cu o prestidigitatie. In esenta, atunci cand nu platim, tot platim. Cum? Prin taxele si impozitele care ajung in bugetul primariei. Bugetul primariei nu este bugetul unui primar independent ori apartinand unui partid politic. Si nici bugetul consilierilor. Bugetul este al cetatenilor. Deci ei platesc pentru curatenia din oras.

Asa ca singura miza reala, de fapt singurul indicator in functie de care putem afla daca societatea de salubrizare este sau nu performanta si daca avem de-a face cu un primar cinstit sau necinstit este suma incasata pentru fiecare gospodarie in parte. Daca suma e rezonabil de mica iar rezultatul este bun, ne aflam in prezenta unei relatii comerciale corecte, pe de-o parte, si a unui raport de respect intre cetatean si edil, pe de alta parte. Dar daca suma, comparativ cu ce se intampla in alte localitati, este exagerat de mare?

Citește mai mult pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel