Partidul Socialist din Spania și formațiunea de stânga radicală promit reducerea orelor de lucru, menținând același salariu

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi formaţiunea stângii radicale Sumar au anunţat marţi că au ajuns la un acord pentru formarea unui 'guvern progresist', după alegerile legislative neconcludente din 23 iulie, transmite Reuters.

 

Partidele au convenit asupra unor politici care includ extinderea unui impozit suplimentar pentru bănci și companii energetice. De asemenea, acordul include o propunere de reducere a orelor de lucru, menținând același salariu. Coaliția lor trebuie încă să obțină sprijinul altor partide din parlament.

Toate companiile vor fi impozitate la o rată efectivă de 15% din profitul contabil, a declarat liderul Sumar, Yolanda Diaz, într-un discurs, estimând venituri suplimentare anuale de 10 miliarde de euro (10,59 miliarde de dolari).

În prezent, companiile plătesc între 23% și 25% din profitul subiacent, care vizează eliminarea impactului elementelor excepționale.

"Vom revizui taxele pentru bănci și companii energetice cu scopul de a le ajusta și menține dincolo de perioada lor actuală de aplicare", au declarat părțile implicate în acord. Colectarea anuală provenită din cele două taxe va rămâne la nivelul actual, a adăugat principalul negociator al Sumar, Nacho Alvarez.

Guvernul a impus în decembrie trecut o taxă de 4,8% timp de doi ani asupra veniturilor nete din dobânzi ale băncilor și comisioanelor nete peste 800 de milioane de euro (880 de milioane de dolari). Pentru companiile energetice cu o cifră de afaceri de cel puțin 1 miliard de euro, rata este de 1,2%.

Acțiunile băncilor și ale unor companii energetice au scăzut după anunțul de marți, cu Banco Sabadell în scădere cu 5,2% și utilitatea Endesa în scădere cu 2,3%.

Acordul de coaliție propune, de asemenea, reducerea săptămânii de lucru oficiale la 37,5 ore față de limita actuală de 40 de ore.

CEOE, principala asociație a angajatorilor din Spania, a afirmat că acordul va avea probabil un impact negativ asupra afacerilor, în special asupra companiilor mici și mijlocii, a liber profesioniștilor și a pieței muncii. Partidele de stânga au argumentat că acordul va promova creșterea durabilă și "ocuparea forței de muncă de calitate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel