Partidul Socialiştilor Europeni (PES) se va reuni în Congres, cel mai înalt organism decizional al partidului, în zilele de 14-15 octombrie la Berlin.
Pe 14 octombrie, delegaţii îl vor alege pe noul preşedinte al PES şi vor vota o rezoluţie cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Europa, precum sprijinul pentru Ucraina, energia, costul vieţii, drepturile fundamentale, alianţa dintre progresul ecologic şi cel social, conform site-ului partidului.
În cursul serii de vineri 14 octombrie, va avea loc o întâlnire a liderilor, deschisă pentru mass-media, iar sâmbătă vor avea loc dezbateri cu şefi de guvern şi lideri politici, precum şi un discurs al cancelarului german, Olaf Scholz.
În ceea ce priveşte alegerea viitorului preşedinte al PES, membrii Comisiei statutare şi electorale a PES au validat săptămâna aceasta candidatura fostului prim-ministru al Suediei Stefan Lofven, care va fi prezentată Congresului la Berlin.
Cele 33 de partide membre cu drepturi depline ale PES au fost eligibile pentru a desemna un candidat. Perioada de nominalizare a fost deschisă între 15 iulie şi 15 septembrie.
Actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, bulgarul Serghei Stanişev, a anunţat în avans că nu va candida la realegere, în pofida prezenţei puternice obţinute de social-democraţi în Consiliul European, în Comisia Europeană şi, în general, pe agenda UE, notează Agerpres.
'De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei', a spus Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU. Revenirea imperialismului odată cu războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei nu a fost un dezastru doar pentru Europa, ci şi pentru ordinea păcii la nivel global, ordine care este bazată pe reguli, a spus cancelarul.
El a cerut ONU să o apere de cei care ar prefera o lume în care 'cei puternici îi conduc pe cei slabi'.
'Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?', a întrebat Scholz.
'Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim'. Pentru a atinge mai bine acest obiectiv, sudul global are nevoie de un cuvânt mai important de spus în afacerile mondiale, a spus Scholz. Cu o responsabilitate mai mare ar veni o convingere mai mare, a estimat el.
Reuters aminteşte că aliaţii occidentali concurează cu Rusia pentru influenţă diplomatică de când Rusia a început invazia în Ucraina, pe 24 februarie. Cancelarul german a anunţat că Berlinul va găzdui pe 25 octombrie o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei. Germania va ajuta guvernul de la Kiev cu 'costul enorm al reconstrucţiei ţării', a spus Scholz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News