Partidul ȘOR a fost scos în afara legii. Update: Reacția Maiei Sandu

Partidul politic ȘOR din Republica Moldova a fost scos în afara legii.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a declarat drept neconstituțional partidul politic ȘOR, condus de deputatul fugar Ilan Șor.

Anterior, Guvernul de la Chișinău a depus o sesizare către Înalta Curte, prin care a cerut scoaterea Partidului ȘOR în afara legii, conform Deschide.md.

Nicolae Roșca, președintele Curții Constituționale de la Chișinău, a precizat că de la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul „ȘOR” se consideră dizolvat și niciun act adoptat după pronunțarea hotărârii Înaltei Curți nu are valoare juridică.

Reprezentanții Partidului „ȘOR” care au mandat de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți. În plus, ei nu au dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

De asemenea, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Prin urmare, dacă un mandat în Parlament atribuit Partidului „ȘOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a. Curtea Constituțională de la Chișinău nu va putea valida în acest sens niciun alt mandat.

Începând cu 10 mai, Curtea Constituțională de la Chișinău s-a întrunit în mai multe ședințe pentru a decide soarta Partidului Politic ȘOR. În toată această perioadă, părțile au fost invitate să-și prezinte pozițiile, argumentele, pledoariile și replicile finale.

Reprezentanții Guvernului au motivat solicitarea lor de a scoate acest partid în afara legalității, prin argumente precum că reprezentanții Partidului ȘOR ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

Reacția Maiei Sandu

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii.

Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi“, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel