Analisul politic Bogdan Chirieac a clasificat încercarea de a dărâma Guvernul de la Chișinău drept un act de război din partea Rusiei.
Protestele partidului ȘOR din Republica Moldova continuă la Chișinău, în încercarea de a răsturna guvernarea actuală a țării.
„Sper doar ca Rusia, pe fondul unor nemulțumiri reale și unor lipsuri reale - Republica Moldova se confruntă cu o gravă criză de energie - să nu încerce să dea jos guvernul pro-Occidental și pro-european al Maiei Sandu”, a comentat analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.
„Să o traducem cumva drept un fel de lovitură de stat comandată de Moscova?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Ionuț Grigore.
„Este un act de război. Așa cum în Ucraina s-au dus cu tancul, în Republica Moldova... nu au cum să ajungă geografic, dacă nu au reușit să învingă Ucraina. Dar, dincolo de asta, este ceea ce știu ei cel mai bine - războiul hibrid - ca să o spunem pe șleau. Încearcă să dea acest guvern jos și să impună din nou directivele Moscovei.
Să știți că se pretează, pentru că Republica Moldova avea 4,4 milioane de locuitori. Era un procent de vreo două treimi de cetățeni români, dar românii sunt majoritatea la muncă în Europa, la fel ca și românii de dincoace de Prut. Mulți rusofoni sunt pe loc, au rămas acasă în Republica Moldova. Așadar, și sentimentele, acolo, sunt amestecate. Iar prosperitatea pe care o produce Occidentul nu a ajuns și la Maia Sandu. În plus, Occidentul este foarte concentrat pe sprijinul militar și nu numai pentru Ucraina, dar este complet surd și orb la necesitățile Republicii Moldova”, a adăugat Chirieac.
„Republica Moldova are nevoie (n.r. de ajutor) și ea, fiindcă este prinsă acolo în enclavă, iar România, singură, nu poate să o ajute cât are nevoie. E un lucru foarte important. Îi dăm 5 mil. mc de gaz pe zi, ceva curent electric, dar e nevoie de mai mult de atât pentru a schimba acolo, de la rădăcină, orientarea pro-rusă existentă în mod real. O parte a populației adusă de Stalin în Republica Socialistă Sovietică Moldovenească a fost mutată. Românii noștri basarabeni au fost trimiși și uciși în Siberia, după cum știm, și au fost aduși ruși, au fost schimburi de populație - cum a făcut Stalin și în Crimeea. De aceea, în Crimeea, sunt 95% etnici ruși. Numai că, acolo, i-a luat pe tătari și i-a omorât”, a conchis analistul politic.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat vineri recunoştinţa faţă de implicarea şi susţinerea primită din partea Casei Regale a României privind integrarea în Uniunea Europeană.
În timpul întrevederii de vineri dintre preşedintele Maia Sandu şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, s-au purtat discuţii privind relaţiile moldo-române, dar şi despre situaţia complicată prin care trece Republica Moldova şi întreaga regiune.
Cu această ocazie, Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul generos pe care România îl oferă şi de această dată Moldovei de peste Prut pentru a rezista în faţa crizelor.
"Mi-am exprimat recunoştinţa şi pentru implicarea Casei Regale a României în promovarea, în capitalele europene, a aspiraţiilor noastre de euro-integrare. Am simţit această implicare atunci când am obţinut statutul de ţară candidată la UE, mizăm pe sprijinul Casei Regale şi în paşii următori spre aderare. Integrarea europeană este şansa noastră de a rămâne parte a lumii libere", a subliniat Maia Sandu, potrivit unui comunicat.
Conform sursei citate, şefa statului a vorbit cu Majestatea Sa Margareta şi despre proiectele în domeniile educaţiei, sănătăţii şi social, susţinute de Casa Regală a României, şi a apreciat deschiderea Custodelui Coroanei de a promova investiţiile şi consolidarea relaţiilor economice bilaterale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News