Partidul Verde se opune amplasării depozitului de deşeuri radioactive al Bulgariei lângă Kozlodui

sigla partidul verde
sigla partidul verde

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, respinge categoric amplasarea depozitului naţional de deşeuri radioactive al Bulgariei în zona localităţii Kozlodui, în apropierea graniţei cu România.

Partidul Verde consideră că amplasarea acestui depozit radioactiv ar trebui să fie făcută în interiorul Bulgariei la o distanţă mult mai mare de Dunăre, graniţă naturală cu România. Cerem Ministerului Mediului din România să respingă proiectul Intreprinderii de Stat pentru Deşeuri Radioactive din Bulgaria privitor la amplasarea acestui depozit radioactiv în apropierea graniţei cu Romănia, lângă Kozlodui.

În cadrul dezbaterii publice desfăşurate la Bechet, atât reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale ecologiste, cât şi locuitorii regiunii românesti de lângă Kozoldui au dezaprobat construcţia acestui depozit în apropiere de spaţiul românesc. Partidul Verde a fost prezent la dezbaterea de la Bechet prin reprezentanţii săi, Mugur Mihăescu - preşedinte executiv, Silviu Dumitru – secretar general şi Mădălina Tuluca – copreşedinte organizaţia de tineret.

Preşedintele executiv al Partidului Verde, Mugur Mihăescu, a prezentat cu argumente respingerea proiectului. Mugur Mihăescu a scos în evidenţă faptul că s-a născut şi copilărit lângă Dunăre, fiind „un fiu al acelei regiuni”. Mugur Mihăescu a subliniat că localităţile dunărene, asociaţiile ecologiste împreună cu Partidul Verde spun un „NU!” categoric amplasării depozitului radioactiv lângă graniţa cu România. Deşeurile radioactive ar pune în pericol pânza freatică din zona Dunării pericilitând viaţa oamenilor şi a animalelor. Preşedintele executiv al PV speră că autorităţile bulgare cât şi cele româneşti vor lua în considerare opinia publică, aşa cum s-a promis iniţial de către acestea. Aşa cum s-au exprimat în unanimitate locuitorii zonei, ONG-uri şi Partidul Verde, depozitul naţional de deşeuri radioactive al Bulgariei ar trebui reamplasat departe de graniţa cu România.

Silviu Dumitru, secretar general a declarat că “Partidul Verde va cere Comisiei Europene a Dunării, iar prin intermediul Grupului Verzilor din Parlamentul European se va adresa Comisiei Europene, ca aceste instituţii europene să exprime o poziţie oficială privind amplasarea depozitului naţional radioactiv al Bulgariei în imediata apropiere a fluviului Dunărea în contextul Strategiei UE pentru regiunea Dunării.”

Locuitorii din Bechet şi din împrejurimi, nemulţumţi de acest proiect, mărturisesc că asupra lor este exercitată o presiune psihică. Oamenii sunt îngrijoraţi din cauza a două motive importante: posibilitatea unei catastrofe cu zeci de mii de victime în cazul unui accident şi pericolul zilnic reprezentat de infectarea solului, aerului, plantelor, animalelor şi a omului cu resturile și emisiile datorate substanţelor radioactive, la fel de periculoase.

În orice moment poate avea loc un incident la Kozlodui şi prin urmare se poate întâmpla o nenorocire, mai ales pentru România, deoarece densitatea populaţiei din zona care ar putea fi afectată este mai mare în România decât cea din regiunea Bulgariei. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că Valea Dunării reprezintă o zonă agricolă importantă, iar apa freatică infestată radioactiv ar putea ajunge în apele Dunării şi implicit în culturile de legume şi fructe. La aceste îngrijorări ale societăţii civile şi ale locuitorilor, specialiştii bulgari au răspuns în mod repetat că nu se face nicio diferenţă între cele două popoare. Această poziţie nu mulţumeşte Partidul Verde şi nu linişteşte pe nimeni.

O altă problemă a oamenilor constă în prezentarea raportului tradus parţial din bulgară în română, un document incomplet din cauza lipsei unor date importante care ar schimba radical aspectul pozitiv şi optimist creat de povestirea succintă realizată de către specialiştii bulgari. În acest raport nu sunt prezentate concret şi detaliat informaţii despre consecinţele unui posibil accident sau date despre securitatea nucleară. Capacitatea de 36 hectare nu este adecvată pentru acest tip de depozit.

Partidul Verde dezaprobă prezentarea rezultatelor raportului specialiştilor bulgari, un document lipsit de informaţii concludente despre adevăratul pericol pentru România reprezentat de depozitul naţional de deşeuri radioactive de la Kozlodui. Experţii din Bulgaria au repetat aceleaşi date şi informaţii care construiau o imagine falsă, pozitivă despre o problemă gravă care va afecta zecii de mii de oameni şi mediul înconjurător dacă va fi implementată conform planului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel