Pârvulescu: comasarea tip Boc-șah la Traian Băsescu, dezastru pentru democrație

alegeri
alegeri

Politologul Cristian Pârvulescu a identificat trei probleme în cazul în care se vor organiza alegeri simultane, în 2014, prezidențiale și europarlamentare. Unele țin de mecanismul democratic, altele sunt legate de jocurile din interiorul USL. Singura miză a acestei propuneri, consideră Pârvulescu, este ținerea în șah a actualului președinte, Traian Băsescu.

”Lansarea temei de către lideri USL, în cadrul unei întrevederi informale cu președintele, are un scop politic evident, susține prof. Pârvulescu. USL încearcă, astfel, să păstreze inițiativa, în raport cu Traian Băsescu. Acesta nu mai propune mari mișcări, așa cum făcea în 2011, când anunța regionalizarea, ci primește teme de la liderii USL. Este o propunere abilă, care îl pune în încurcătură pe președinte. Ca să se schimbe calendarul, Băsescu trebuie să demisioneze în primăvara lui 2014. Dacă spune da, își descumpănește susținătorii, pare că se retrage din joc mai repede. Dacă spune nu, pe o temă populară, va fi taxat de public: iată că se agață de Putere”.

Ce efect ar avea desfășurarea simultană a alegerilor din 2014, dacă nu ne raportăm la scurtarea mandatului prezidențial? Ar putea USL să beneficieze de o locomotivă de imagine, respectiv candidatul la prezidențiale?

”Nu, pentru că alegerile europarlamentare se desfășoară pe liste de partid. Dacă nu fuzionează, nu pot candida sub sigla USL. Nici în occident nu s-a mers pe coaliții. Dimpotrivă, este un test în interiorul coalițiilor aflate la guvernare. Dacă USL rezistă și va avea un candidat unic, acesta nu are cum să tracteze alianța. Singurul efect al comasării îl reprezintă creșterea prezenței la vot, în cazul europarlamentarelor. Dacă este o   prezență la vot artificială, pentru că nu se vor discuta teme europene, ci tot teme locale. Va avea loc naționalizarea europenelor, ceea ce nu folosește democrației și nici proiectului european. Ar trebui să vedem care e rolul României în UE, ce dorim de la Uniune, nu să discutăm cine va fi președinte. Alegerile europene presupun alt tip de campanie electorală. Resping, deci, din principiu, orice comasare, la fel cum am respins propunerea lui Emil Boc. Mă mir că, atunci, comasarea era criticată de actuala Putere, acum, cu argumente tip Boc, e susținută. Factorul economic nu trebuie discutat, e un populism anti-democratic. Dacă alegerile costă, dacă ne deranjează campania electorală, haideți să le desființăm, pe toate. Dacă nu, să le organizăm separat, conform recomandărilor forurilor democratice internaționale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel