Decizia pe care o va lua Curtea Constituţională ar putea arunca din nou în aer scena politică. CCR ar trebui să ofere o soluţie tranşantă, dar în actuala componenţă este greu ca şase judecători din nouă să se pună de acord. Dacă CCR nu oferă o soluţie tranşantă, intrăm într-un alt scenariu. Decizia va ajunge pe masa Parlamentului, dar acesta va fi pus în faţa unui vid constituţional. Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a explicat pentru DeCe News că Parlamentul nu îl poate demite pe Traian Băsescu.
Toni Greblă a explicat că în cazul în care nu avem parte de o decizie tranşantă din partea CCR, Parlamentul nu poate demite preşedintele, pentru că nu există prevederea în Constituţie. În acest caz, referendumul ar putea fi reluat.
Curtea Constituţională a recunoscut necesitatea unui Cod Electoral. Prin decizia de astăzi va forţa adoptarea unei astfel de legi şi va modifica legea referendumului. Curtea va decide refacerea legii referendumului şi eliminarea cvorumului astfel încât să nu mai fie nevoie niciodată de o astfel de prevedere, la niicun tip de alegeri. Măsura ar fi aplicată inclusiv la alegerile locale.
În aceste condiţii s-ar putea reface referendumul, dar fără prag. Parlamentul ar urma să modifice legea, iar Curtea ar putea decide un nou referendum.
Pentru a aplica o astfel de decizie a Curţii ar fi nevoie doar de o lege şi de un articol special. Practic, Parlamentul îl va mai suspenda odată pe Băsescu şi în termen de o săptămână românii vor fi chemaţi din nou la urne la un nou referendum, dar fără cvorum.
Ipoteza este susţinută şi de Cristian Pârvulescu de la Pro Democraţia. El a dat exemplul sistemului electoral din SUA. Se ştie că în SUA nu s-ar putea impune cvorum pentru că la ei nu se prezintă niciodată mai mult de 35%. "Înainte de alegeri fiecare cetăţean merge şi se înscrie pe listele electorale cam 55-60%, iar dintre aceştia, la vot, vin doar 25-30%, adică un cvorum nu are rost.", a explicat Pârvulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News