Un anticorp care poate inhiba eficient HIV a fost izolat din celulele de alpaca. Descoperirea poate duce la dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA.
Citește și: Speranțe de vindecare a HIV: Descoperire cu ajutorul unei "foarfeci" de editare genetică
Oamenii de știință dintr-o echipă chineză au reușit să izoleze un anticorp din celule de alpaca, ce poate inhiba în mod eficient HIV, oferind astfel o cale promițătoare pentru dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA, informează agenția de presă Xinhua.
Studiul cercetătorilor chinezi a fost publicat recent în revista internațională Nature Communications.
Terapia antiretrovirală este în prezent principala abordare clinică utilizată pentru a inhiba răspândirea HIV în organism, a declarat Wu Zhiwei, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Nanjing.
Deși acest tratament extinde într-adevăr speranța de viață a pacienților, ea poate duce însă și la o rezistență semnificativă a virusului la medicamente. De aceea există o nevoie urgentă de a explora noi terapii, a explicat profesorul Wu Zhiwei, coautor al noului studiu.
Principala abordare folosită în dezvoltarea clinică a noilor medicamente anti-SIDA vizează procesul prin care virusul pătrunde în celulele-gazdă. În acest proces, un receptor denumit CD4 acționează ca ”un mâner de ușă”, pe care virusul îl folosește pentru a deschide ”ușa” (membrana - n.red.) celulelor.
Echipa chineză a izolat mii de nanocorpi CD4 (un tip mai mic și mai stabil de anticorp) din celule de alpaca, iar unul dintre aceștia, Nb457, a arătat că are potențialul de a inhiba HIV.
Cercetătorii chinezi au creat o serie de pseudo-virusuri pentru a simula 117 tulpini de HIV, pe care le-au făcut să interacționeze apoi cu Nb457.
Rezultatele au arătat că Nb457 inhibă în mod eficient 116 tulpini virale, demonstrând o bună activitate antivirală și cu spectru larg de acțiune.
În testele cu virus real, nanocorpii trimerici obținuți din Nb457 au demonstrat o inhibare puternică a HIV, a precizat Wu Xilin, cercetător la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Nanjing, un alt coautor al studiului.
Rezultatele experimentelor pe șoareci au arătat, de asemenea, că virusul a fost aproape nedetectabil în organismele șoarecilor tratați și nicio mutație rezistentă la medicamente nu a fost descoperită, a precizat profesorul Wu.
HIV suferă mutații rapide și este predispus să dezvolte rezistență la medicamente, fapt care duce la o scădere a eficacității medicamentelor, a adăugat el.
Noul anticorp descoperit de echipa chineză nu vizează virusul în sine, ci ”mânerul de ușă” CD4, ceea ce îl face mai puțin susceptibil de a induce rezistență la medicamente, și oferă implicații semnificative pentru dezvoltarea unor noi medicamente anti-SIDA și pentru tratamentul clinic, a explicat același cercetător chinez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News