Pas important în dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA. Un anticorp anti-HIV, izolat din celule de alpaca

FOTO: Freepik @DC Studio
FOTO: Freepik @DC Studio

Un anticorp care poate inhiba eficient HIV a fost izolat din celulele de alpaca. Descoperirea poate duce la dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA.

Citește și: Speranțe de vindecare a HIV: Descoperire cu ajutorul unei "foarfeci" de editare genetică

Oamenii de știință dintr-o echipă chineză au reușit să izoleze un anticorp din celule de alpaca, ce poate inhiba în mod eficient HIV, oferind astfel o cale promițătoare pentru dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA, informează agenția de presă Xinhua.

Studiul cercetătorilor chinezi a fost publicat recent în revista internațională Nature Communications.

Terapia antiretrovirală este în prezent principala abordare clinică utilizată pentru a inhiba răspândirea HIV în organism, a declarat Wu Zhiwei, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Nanjing.

Deși acest tratament extinde într-adevăr speranța de viață a pacienților, ea poate duce însă și la o rezistență semnificativă a virusului la medicamente. De aceea există o nevoie urgentă de a explora noi terapii, a explicat profesorul Wu Zhiwei, coautor al noului studiu.

CD4, ”un mâner” care deschide ”ușa” celulelor

Principala abordare folosită în dezvoltarea clinică a noilor medicamente anti-SIDA vizează procesul prin care virusul pătrunde în celulele-gazdă. În acest proces, un receptor denumit CD4 acționează ca ”un mâner de ușă”, pe care virusul îl folosește pentru a deschide ”ușa” (membrana - n.red.) celulelor.

Echipa chineză a izolat mii de nanocorpi CD4 (un tip mai mic și mai stabil de anticorp) din celule de alpaca, iar unul dintre aceștia, Nb457, a arătat că are potențialul de a inhiba HIV.

Cercetătorii chinezi au creat o serie de pseudo-virusuri pentru a simula 117 tulpini de HIV, pe care le-au făcut să interacționeze apoi cu Nb457.

Rezultatele au arătat că Nb457 inhibă în mod eficient 116 tulpini virale, demonstrând o bună activitate antivirală și cu spectru larg de acțiune.

În testele cu virus real, nanocorpii trimerici obținuți din Nb457 au demonstrat o inhibare puternică a HIV, a precizat Wu Xilin, cercetător la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Nanjing, un alt coautor al studiului.

HIV, mutații care scad eficacitatea medicamentelor

Rezultatele experimentelor pe șoareci au arătat, de asemenea, că virusul a fost aproape nedetectabil în organismele șoarecilor tratați și nicio mutație rezistentă la medicamente nu a fost descoperită, a precizat profesorul Wu.

HIV suferă mutații rapide și este predispus să dezvolte rezistență la medicamente, fapt care duce la o scădere a eficacității medicamentelor, a adăugat el.

Noul anticorp descoperit de echipa chineză nu vizează virusul în sine, ci ”mânerul de ușă” CD4, ceea ce îl face mai puțin susceptibil de a induce rezistență la medicamente, și oferă implicații semnificative pentru dezvoltarea unor noi medicamente anti-SIDA și pentru tratamentul clinic, a explicat același cercetător chinez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel