Ordinul de începere pentru construcţia pasajului Domneşti va fi dat în prima săptămână din luna ianuarie 2018, nimic nu mai poate interveni în realizarea obiectivului, a declarat, joi, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă.
"În acest moment nu mai sunt blocaje şi vreau să vă informez că în prima săptămână din luna ianuarie vom da ordin de începere pentru acest obiectiv, tocmai pentru că estimăm că trei luni cât durează faza de proiectare sunt suficiente astfel încât cel care elaborează documentaţia să ajungă să întabuleze fiecare imobil în parte, astfel încât fiecare cetăţean de acolo să-şi primească banii şi, odată cu această chestiune, executorul judecătoresc se poate duce să elibereze amplasamentul. Trebuie să respectăm toţi aceşti paşi legali. Deşi suntem proprietari, practic, executorul nu-l poate scoate din imobil pentru că intervine cazul social şi se suspendă executarea. Aceste lucruri se întâmplă pe toate obiectivele. Şi pe DN5 ni s-a întâmplat, am avut şi pe Sebeş-Turda, am avut multe zone unde s-a ajuns. Şi de cele mai multe ori apelăm şi la autorităţile locale care ne pun la dispoziţie un loc unde să se mute acea familie. În acest moment nu mai poate interveni nimic în realizarea obiectivului", a dat asigurări Ioniţă, după un eveniment de premiere a câştigătorilor unui concurs de fotografii iniţiat de CNAIR.
Şeful CNAIR a explicat că trebuie rezolvată o serie de probleme de natură cadastrală şi întabulare pentru amplasamentul acestui obiectiv de investiţii.
"Amplasamentul acestui obiectiv este într-o zonă de case. Acolo sunt şi construcţii. Atunci când găseşti construcţii în amplasamentul unui obiectiv trebuie să ai documentaţiile realizate la milimetru, astfel încât să poţi lua un executor judecătoresc să elibereze amplasamentul. De regulă, pentru autostrăzi, amplasamentele sunt libere, nu găsim construcţii. Acolo unde sunt construcţii aţi văzut că avem ceva probleme în a elibera amplasamentul. Noi am modificat legislaţia şi Legea 255 este esenţială în ceea ce priveşte deblocarea acestor investiţii. (...) Noi acum suntem proprietarul terenului, dar până nu avem rezolvate problemele de natură cadastrală şi întabulare exact pe suprafeţele care sunt în anexă la HG nu mă pot duce cu executorul judecătoresc să îl silesc pe acel om să părăsească amplasamentul", a subliniat acesta.
Licitație amânată de trei ori
Ştefan Ioniţă a precizat că licitaţia pentru contractul de cadastru a fost amânată de trei ori pentru că nu au fost ofertanţi.
"Licitaţia a fost amânată de trei ori, pentru că nu s-au prezentat (ofertanţi - n. r.). Într-un final am reuşit, din a treia încercare, să atribuim acest contract de cadastru. Practic, noi suntem obligaţi să respectăm prevederile legale. Nu putem sări niciun pas. Dacă prevederile legale spun că trebuie să fac această licitaţie respectând termenele asumate conform legislaţiei, trebuie să le respect. În final, nu s-a prezentat niciun operator economic, probabil din cauza preţului mic. Am ridicat preţul", a adăugat el.
Pe 31 mai 2017, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, declanşarea procedurilor de expropriere pentru construcţia pasajului suprateran pe DJ 602 Centura Bucureşti - Domneşti şi fondurile necesare pentru plata despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe coridorul de realizare a acestei lucrări, în sumă de 23 de milioane de lei.
Executivul menţiona, într-un comunicat transmis AGERPRES, că pasajul suprateran pe Centura Bucureşti - Domneşti va fi situat în zona de sud a Capitalei şi a localităţilor Domneşti, Clinceni şi Bragadiru din judeţul Ilfov şi va fluidiza traficul la intersecţia centurii rutiere şi feroviare a Bucureştiului cu strada Prelungirea Ghencea şi DJ 602.
"Realizarea obiectivului va facilita accesul la cartierele rezidenţiale din zonă şi va degreva străzile din interiorul municipiului", se arăta în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News