Păsările flamingo formează prietenii durabile, iar unele exemplare se comportă asemenea unor cupluri căsătorite, susţin autorii unui studiu ştiinţific preluat de Press Association.
Potrivit unei cercetări realizate de Universitatea din Exeter, chiar dacă fac parte din stoluri mari, aceste păsări care trăiesc pe malurile apelor au tendinţa de a-şi petrece timpul în compania prietenilor apropiaţi. Echipa de cercetători a descoperit totodată că păsările flamingo, asemenea oamenilor, evită prezenţa anumitor indivizi. Studiul, publicat în revista Behavioural Processes, sugerează existenţa unei structuri sociale nuanţate în comunitatea acestor păsări, celebre pentru penajul roz strălucitor.
'Potrivit rezultatelor noastre, comunităţile de flamingo sunt complexe', a precizat Paul Rose, din cadrul Universităţii Exeter. 'Se pare că - asemenea oamenilor - flamingo formează relaţii sociale care au la bază diverse motive, iar faptul că acestea durează atât de mult sugerează că sunt importante pentru supravieţuirea în sălbăticie'.
Echipa a condus un studiu desfăşurat pe parcursul a cinci ani în care au fost monitorizate patru specii de famingo - caraibean, chilian, andean şi lesser - la WWT Slimbridge Wetland Centre din comitatul Gloucestershire. Stolurile de flamingo pot varia de la 20 la 140 de exemplare. Echipa de cercetători susţine că a descoperit dovezi care susţin ideea unor prietenii durabile şi nu a unor legături instabile, întâmplătoare între păsări, iar în stolurile cu cel mai mare număr de membri există cel mai înalt nivel de interacţiuni sociale.
Relaţiile sociale includ cupluri căsătorite, asocieri ale unor exemplare de acelaşi sex şi chiar grupuri de trei sau patru prieteni apropiaţi, au mai spus cercetătorii.
În plus, echipa a descoperit că interacţiunile sociale între flamingo sunt afectate de anotimpuri, socializarea desfăşurându-se mai intens primăvara şi vara, care corespund şi sezonului împerecherii. 'Păsările flamingo nu îşi găsesc pur şi simplu un partener cu care apoi îşi petrec timpul', a adăugat Rose.
'Unele perechi petrec o mare parte din timp împreună, dar există şi alte legături sociale.' 'Am observat perechi de masculi sau femele care 'ies împreună', vedem grupuri de trei sau patru exemplare care îşi petrec în mod regulat timpul împreună'. 'Când transferăm păsările de la o grădină zoologică la alta, trebuie să fim atenţi să nu separăm exemplarele între care s-a format o legătură strânsă', a mai spus cercetătorul, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu