PASCĂ CU BRÂNZĂ DE VACI. De Paște, pasca nu poate lipsi de pe masa festivă. Aceasta se face de obicei după reţeta clasică având ca suport aluatul de cozonac.
Pentru a face o pască foarte fină vom utiliza compoziţia de pandişpan ca suport pentru umplutura de brânză de vaci.
Ingrediente:
500g brânză de vaci
150g zahăr după gust
3 ouă
2 linguri cu vârf făină albă
1 lingură griş
Coajă rasă de lămâie şi portocală
Coajă de portocală confiată
Esenţe de portocale, migdale, vanilie de la firma Cosseli sau uleiuri esenţiale de la plafar
Zahăr vanilat
100g stafide ( din care se opresc câteva mai frumose pentru decor)
1 linguriţă sare fină
Mod de preparare
1. Se freacă bine branza de vaci cu zahărul şi sarea, se adauga gălbenuşurile, apoi faina, grişul, vanilia si coaja de lamaie, stafidele. (Dacă vrem să fie foarte fină umplutura, ca o cremă, atunci brânza se va da la blender sau se va mixa, eventual sau se poate da printr-o sită rară înainte de a fi frecată cu zahărul).
2. Se bat albuşurile spumă tare apoi se adaugă în compoziţia cu brânză, amestecând uşor ca să se omogenizeze.
Ingrediente :
3 ouă
3 linguri cu vârf de zahăr pudră sau tos
4 linguri mari cu vârf de făină proaspăt cernută
1 lingură ulei
1 linguriţă zeamă lămâie
2 linguriţe coajă de lămâie şi portocală rasă
Zahăr vanilat
Mod de preparare
1. Se bat albuşurile spumă tare cu mixer-ul sau cu telul în formă de spirală(cca 10 minute).
2. Se pune zahărul şi zeama de lămâie şi se bate în continuare să devină iar spumă tare albuşul , încă minim 5 minute.
3. Se pun gălbenuşurile de ou, aromele coaja de lămâie, portocală şi zahărul vanilat şi se bate în continuare compoziţia 1 minut.
4. Apoi se pune făina şi se amestecă uşor de jos în sus ca să se omogenizeze compoziţia dar să nu se lase.
Se va face pasca într-o formă de tort cu margine detaşabilă sau o cratiţă cu diametrul de 22-24cm. Se unge forma cu unt sau ulei în strat subţire şi se pudrează cu făină.
Se toarnă uşor compoziţia de pandişpan într-un strat cât mai egal.
Se pune peste compoziţia de pandişpan, umplutura de brânză cu ajutorul unei linguri sau cu o paletă. Se va aşeza umplutura cu grijă cât mai uniform fără a apăsa prea tare dar să nu se lase goluri. Se va avea grijă ca să se lase un spaţiu cam 1-2 cm numai cu pandişpan, de jur împrejurul formei, faţă de marginea laterală a formei.. În acest fel compozitia de brânză va fi la mijloc iar de jur împrejur pandişpanul va creşte frumos formând o margine de pandişpan.
Se nivelează compoziţia de brânză, se unge cu ou bătut şi se decorează cu stafide mari, frumoase.
Se dă la cuptor la foc potrivit pentru 35-40 minute.
Este gata când înţepând compoziţia cu o scobitoare ea va fi umedă dar fără compoziţie lipită pe ea.
Se lasă să se răcorească în formă. Când este aproape rece se scoate din formă desprinzând cu un cuţit marginea de jur împrejurul formei. Se apleacă forma şi susţinând cu palma se pune incet cu grijă pe un platou sau o farfurie întinsă.
CITEȘTE ȘI: Friptură de miel la cuptor. Rețeta care îți va face Paștele mai gustos
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News