Partidul Mişcarea Populară solicită Biroului permanent al Camerei Deputaţilor introducerea pe ordinea de zi a iniţiativei privind votul în două tururi pentru primari, ca parte a modificării legislaţiei electorale, şi, de asemenea, doreşte ca la modificarea Constituţiei să se ţină seama şi de rezultatele referendumului privind reducerea numărului de parlamentari la 300.
"Noi considerăm că este o bună oportunitate, întrucât s-a stabilit şi o şedinţă extraordinară a Biroului permanent, pentru ca miercuri să se voteze modificarea legislaţiei în materie electorală în privinţa votului pentru românii din străinătate. Cu această ocazie, ne exprimăm satisfacţia că ceea ce a iniţiat legislativ PMP - respectiv vot anticipat pentru românii din străinătate, un registru electoral al românilor din diaspora pentru prezidenţiale şi totodată extinderea votului prin corespondenţă - va fi inclus în noua prevedere legislativă în acest sens. Dar o oportunitate care la rândul său trebuie valorificată este tot un proiect al PMP care datează din 2016 şi exprimă voinţa românilor - pentru care am şi strâns un milion de semnături - pentru votarea în două tururi, pentru alegerea în două tururi, a primarilor la alegerile locale. E o bună oportunitate pentru ca acest proiect să fie reluat de Comisia comună de modificare a legislaţiei electorale şi solicităm şi Biroului permanent al Camerei Deputaţilor - pentru că acest proiect a trecut de Senat prin adoptare tacită -, precum şi plenului ca miercuri, odată cu modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte votul la prezidenţiale al românilor din străinătate, să se promoveze şi vot pentru alegerile locale în două tururi la nivel de primari. Sigur, ar fi indicat şi pentru preşedinţii de Consilii judeţene", a spus Paşcan, la Parlament.
El a precizat, totodată, că parlamentarii PMP doresc aplicarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari la 300.
"Susţinem modificarea Constituţiei României, dar considerăm că nu este drept să se facă o discrepanţă între rezultatul celor două referendumuri. (...) Considerăm că este necesar să se aplice şi rezultatul referendumului privind reducerea numărului de parlamentari la 300", a arătat Paşcan.
Totodată, el şi-a declarat nemulţumirea pentru faptul că pe ordinea de zi a Biroului permanent nu se află şi vacantarea mandatului deputatului PSD, Octavian Goga, condamnat în luna septembrie 2018 prin sentinţă definitivă.
"Este practic o condamnare cu suspendare, dar în acelaşi timp i se interzice dreptul de a fi ales şi de a mai exercita acest drept parlamentar. (...) Au făcut o chestiune de solidaritate, amânând această chestiune, drept pentru care PMP a şi formulat o plângere penală in rem împotriva celor care se fac vinovaţi de nepunerea în aplicare a unei sentinţe penale", a precizat Marius Paşcan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci