Vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, susține într-o postare pe pagina sa de socializare că "prezumția de nevinovăție - unul din stâlpii justiției democratice încă de pe vremea romanilor - nu face doi bani în ochii fostului ministru român al justiției și a colegilor din LIBE". Criticile dure ale europarlamentarului PSD survin după ce, marți, Comisia LIBE a Parlamentarului European a votat raportul Monicăi Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni.
Ioan Mircea Pașcu consideră că, prin adoptarea unui astfel de raport, se încalcă drepturile omului.
"Dna Macovei - care își "umflă" activitatea parlamentară prin "explicații după vot" la absolut toate rapoartele asupra cărora s-a votat - a reușit să își treacă prin Comisia LIBE un raport prin care bunurile suspectate de a fi fost obținute nelegal pot fi confiscate și în lipsa unei condamnări!? Motivația este necesitatea luptei împotriva corupției!? Asta înseamnă că prezumția de nevinovație - care încetează doar printr-o condamnare și este unul din stâlpii justiției democratice încă de pe vremea romanilor - nu face doi bani în ochii fostului ministru român al justiției și a colegilor din LIBE care au votat raportul respectiv!? Păi să ne mai întrebăm atunci de ce în Ungaria se încalcă tot mai des drepturile omului, iar Comisia Europeană reacționează exclusiv prin trimiterea de scrisori politicoase? Sau de ce a acceptat aceeași Comisie punerea procurorilor la dispoziția președinției în 2005, la solicitarea aceluiași ministru al justitiției dna Macovei, pe motivul necesității "luptei împotriva corupției"? În sfârșit, dacă nu vrem să ne întrebăm lucrurile astea, atunci să ne întrebăm măcar de ce consideră dna Macovei că prevederea confiscării bunurilor în absența unei condamnări era un punct "sensibil"? Oare nu tocmai pentru că se încalcă unul din principiile fundamentale ale justiției democratice și anume prezumția de nevinovăție? Să nu se înțeleagă greșit: eu nu protejez averile făcute ilegal!", a scris, miercuri, Ioan Mircea Pașcu pe pagina personală de Facebook.
"Mă întreb, deci, ce se întâmplă dacă unui cetățean i se confiscă averea înaintea condamnării, pe considerentele dnei Macovei, iar omul nu este condamnat până la urmă: nu vor trebui autoritățile să îi restituie averea "naționalizată" ilegal? În ce poziție se vor găsi autoritățile statului atunci? Ce efect va avea o astfel de situația asupra credibilității lor și a actului de justiție în general? Eu zic să așteptăm și plenul ... ', a notat în continuare europarlamentarul PSD.
Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a adoptat, marți, cu 48 de voturi la 7, raportul Monicăi Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni. Europarlamentarul PDL a primit mandat din partea LIBE să înceapă negocierile dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul pentru varianta finală a Directivei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu