Dormi cele opt ore regulamentare pe noapte, dar te trezeşti mai obosit decât te-ai culcat? Există câțiva pași simpli care te vor ajuta să îmbunătăţești calitatea somnului.
Iată care sunt aceștia:
- Limitează cantitatea de cafea pe care o bei zilnic
O ceaşcă dimineaţa şi, eventual, una în jurul prânzului. Tot ce depăşeşte această cantitate te va face să rămâi agitat pe tot parcursul zilei, să ai migrene, să fii irascibil şi să nu ai posibilitatea să ieşi din starea asta după ce ajungi acasă de la birou. Dacă simţi că ai nevoie de cantitatea de energie pe care ţi-o dă ceaşca aceea de cafea în plus, încearcă alte variante, mai puţin nocive, precum jumătate de oră de mişcare.
- Ia pauze în timpul programului de lucru
Şi nu ne referim la pauzele lungi şi dese, ci la faptul că la fiecare 20 de minute ar trebui să îţi iei ochii din computer pentru câteva minute. Fie că te ridici de la birou şi faci câţiva paşi, fie că rămâi pe scaun şi priveşti la altceva în afară de monitor, pauzele sunt necesare, pentru că ochii obosesc şi devin uscaţi, iritaţi sau chiar dureroşi, iar una dintre consecinţe este faptul că nu te vei putea odihni cum trebuie noaptea.
- Hidratează-te
Hidratarea nu este un moft, ci este vitală, având în vedere că suntem alcătuiţi în proporţie de 60% din apă. Dacă nu ai grijă să bei o cantitate suficientă de apă te expui riscului de a dezvolta o serie de afecţiuni, iar durerile de cap şi insomnia sunt doar o parte dintre ele. Nu este obligatoriu să bei cele 8 pahare de apă despre care ai tot auzit, este la fel de eficient să mănânci legume precum spanac, conopidă, vinete, alcătuite în proporţie de 92% din apă.
- Nu consuma alcool seara
Alcoolul deshidratează şi din cauza lui somnul tău va fi extrem de agitat.
- Citeşte înainte de culcare
Motivul pentru care este recomandat să faci asta este unul cât se poate de simplu: înainte de somn cu cel puţin 30 de minute este obligatoriu să nu mai ai nici un fel de contact cu televizorul, laptopul, tableta sau telefonul, pentru că lumina albastră pe care o emit scade producţia de melatonină, hormonul pe care îl foloseşte creierul pentru a spune corpului să se pregătească de culcare. Şi cum este destul de complicat să te rupi de ritmul zilnic, cititul pare cea mai eficientă metodă de relaxare, potricit csid.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu