Pasta de dinți cu fluor: Motivul pentru care unii experți descurajează folosirea ei

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @karlyukav
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @karlyukav

Deși includerea fluorului în igiena dentară a fost un progres semnificativ în prevenirea cariilor, este important să cunoaștem și contraindicațiile acestuia, pentru că ele există. 

Una dintre principalele substanțe active care contribuie eficient la combaterea cariilor dentare este fluorul, un element din tabelul periodic folosit în stomatologie pentru a formula fluoruri. Cea mai comună este fluorura de sodiu, care este inclusă în paste de dinți, ape de gură, lacuri și sigilante dentare.

Deși aduce un beneficiu important pentru sănătatea dentară, Irene Esteve, medic stomatolog și expert în estetică dento-facială, precizează că „includerea fluorului în igiena dentară a fost un progres semnificativ în prevenirea cariilor, însă, ca în orice domeniu al sănătății, este esențial să luăm în considerare atât beneficiile, cât și dezavantajele sale.”

A fost intervievată și doctorița LaiQi Xiang Zhou, expertă în estetică dentară și patologia respirației urât mirositoare, care a oferit experiența ei și a clarificat avantajele utilizării fluorului în rutina dentară, precum și contraindicațiile acestuia.

Ce este de fapt fluorul și cum acționează

În mediul oral, „fluorul se leagă de hidroxiapatita din smalțul dentar, ducând la formarea fluorapatitei de calciu. Această nouă configurație a structurii smalțului s-a dovedit a fi mai rezistentă la eroziunea provocată de acizii dentari produși de bacteriile din cavitatea bucală, responsabile, la rândul lor, de formarea cariilor”, explică LaiQi Xiang Zhou.

Printre avantajele pe care le oferă fluorul se numără faptul că „el creează un smalț mai puternic împotriva agresiunii acizilor dentari, generați de bacteriile responsabile de formarea cariilor. De asemenea, are un efect bacteriostatic asupra biofilmului bacterian implicat în formarea cariilor. În plus, favorizează remineralizarea smalțului în leziunile incipiente de carie”, explică doctorița LaiQi.

La rândul său, Irene Esteve adaugă că „s-a demonstrat că fluorul este extrem de eficient în remineralizarea smalțului dentar și în prevenirea cariilor. Prin întărirea smalțului, ajută la rezistența împotriva atacurilor acide produse de bacteriile din placa dentară.”

În ceea ce privește reducerea sensibilității dentare, „pastele de dinți cu fluor pot ajuta la diminuarea sensibilității dentare prin întărirea smalțului și reducerea expunerii dentinei, care este mai susceptibilă la carii și durere. Majoritatea pastelor de dinți cu fluor sunt accesibile și reprezintă o investiție minimă în comparație cu beneficiile pe care le oferă pentru sănătatea dentară.”

Un alt avantaj al utilizării fluorului este că „este recomandat pentru pacienți de toate vârstele, inclusiv pentru copii. Cu toate acestea, trebuie avută grijă la cantitatea și la modul de utilizare în cazul copiilor mici pentru a evita fluoroză dentară. De asemenea, promovarea pastelor de dinți cu fluor a contribuit la creșterea conștientizării importanței sănătății orale, încurajând obiceiuri corecte de periaj în rândul populației,” încheie Irene Esteve.

Ce se întâmplă dacă ingerăm fluorul din pastă

Până acum, am constatat cât de benefic poate fi fluorul pentru menținerea unei guri sănătoase. Cu toate acestea, o mare parte din contraindicațiile sale sunt legate de cantitate, concentrație și ingestie.

Doctorița LaiQi Xiang Zhou menționează că „în concentrații excesive, în principal legate de ingestia sistemică, fluorul poate duce la fluoroză dentară (o alterare a structurii smalțului dentar, caracterizată prin apariția de pete maronii pe suprafața dinților) și fluoroză scheletică, afectând structura osoasă.”

Ea adaugă: „Unele studii au asociat ingestia de fluor cu tulburări tiroidiene, în special cu hipotiroidism (Susheela, A.K. și colab. 2005). Rolul său ca perturbator enzimatic este controversat. Anumite descoperiri sugerează că fluorul poate fi implicat în alterarea mai multor procese celulare mediate de enzime și gene modulatorii (Barbier O și colab. 2010).”

Riscurile majore asociate cu fluorul sunt legate de ingestia sa, „provenită din multiple surse (ape fluorurate, ceaiuri, cereale, condimente și diverse materiale folosite în fabricarea ustensilelor de bucătărie (Chana L. și colab. 2013)), depășind nivelurile sistemice considerate sigure.”,

Alte motive pentru care unii experți descurajează utilizarea fluorului

La rândul său, doctorița Irene Esteve enumeră cinci aspecte cheie care ar putea justifica, într-o anumită măsură, de ce unii specialiști descurajează utilizarea fluorului în igiena dentară.

Fluoroză dentară

Una dintre principalele preocupări legate de utilizarea excesivă a fluorului, în special la copii, la care ingestia poate fi inevitabilă, este fluoroza dentară. Această afecțiune se poate manifesta prin pete sau striații pe dinți, rezultând un aspect estetic nedorit.

Controverse privind toxicitatea

Deși cantitatea de fluor din pastele de dinți este reglementată și sigură pentru majoritatea oamenilor, au existat îngrijorări legate de toxicitatea fluorului în doze ridicate, în special în forme nereglementate, cum ar fi suplimentele sau apa potabilă din anumite zone.

Alternative naturale

Există un interes tot mai mare pentru produsele alternative fără fluor, precum pastele de dinți naturale, care promit o curățare eficientă fără efectele secundare potențiale ale fluorului. Acest lucru ridică întrebarea dacă pacienții ar trebui să ia în considerare metode alternative care să răspundă preocupărilor lor legate de utilizarea fluorului.

Nu înlocuiește tratamentul profesional

Este important de menționat că pastele de dinți cu fluor sunt un complement, nu un substitut, pentru o bună igienă orală profesională. Îngrijirea dentară regulată este esențială pentru prevenirea și tratarea problemelor dentare.

Posibile reacții alergice

Deși rare, unele persoane pot experimenta reacții adverse la anumite ingrediente din pastele de dinți care conțin fluor. Este important să citim etichetele și să fim atenți la orice reacție neobișnuită, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel