EXCLUSIV  Paștele 2021 comun la catolici și ortodocși. Dan Ciachir, despre un moment de cotitură de care Biserica a uitat

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre posibilitatea ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Paștele la aceeași dată.

Alegeri prezidentiale 2024

Un reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol pe lângă Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a declarat că o dată comună pentru Paşte ar putea fi un semn de „încurajare” pentru mişcarea ecumenică (vezi AICI). Dan Ciachir a vorbit, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru DC News, despre posibilitatea ca ortodocșii și catolicii să celebreze Paștele la aceeași dată:

„Episcopul Patriarhiei Ecumenice care a lansat această idee pare a fi frate geamăn cu Arhiepiscopul Calinic, cel care și-a dat cu părerea în privința revizuirii săvârșirii slujbei Botezului. Nu se poate decât dacă ar reveni catolicii la ceea ce s-a stabilit în urmă cu un mileniu.

Noi, ortodocșii, sărbătorim Crăciunul pe stil nou, pe calendarul gregorian. În schimb, rușii și sârbii, dar și alte comunități mai mici, îl sărbătoresc pe calendarul iulian. Crăciunul lor e la 7 ianuarie. Ca să sărbătorim Paștele împreună, noi am acceptat să-l celebrăm pe stil vechi. Acum, pe 2 mai, este pe stil vechi, pe când catolicii îl sărbătoresc pe calendar gregorian, cel cu 13 zile mai mult.

De asemenea, una din rânduielile pe care ortodocșii le respectă este aceea ca Paștele nostru să nu coincidă cu Paștele iudaic, rânduială de care catolicii nu mai țin cont. E o vorbă: Nu poate lipsi martie din post. Catolicii încep cu 25 martie, data de la care se poate sărbători Paștele, iar noi începem cu 4 aprilie și mergem până la 8 mai. În cazul de față, este vorba doar de o ipoteză lansată de un ierarh al Patriarhiei Ecumenice care a vrut să se facă interesant.

Totodată, ar trebui să-și amintească Biserica noastră ceea ce s-a întâmplat în 1924, atunci când a fost o nebunie și aproape că nu s-a sărbătorit Paștele. Ce s-a întâmplat atunci a smintit lumea, oamenii nu mai știu, dar nu se mai poate risca așa ceva. Catolicii au fost cei care s-au depărtat și nu cred că ar fi dispuși să revină aici. Nu cred că data contează, ci trăirea intensității acestei sărbători. La noi, la ortodocși, Paștele este principala sărbătoare, după cum spunea Nae Ionescu, bucurie întemeiată pe suferință, pe marea jertfă a Mântuitorului“, a precizat Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel