Papa Francisc dă binecuvântarea ”Urbi et Orbi” în Piaţa Sf. Petru din Vatican cu ocazia Paștelui catolic.
Biserica Romano-Catolică celebrează Învierea Domnului duminică, 31 martie 2024. În Duminica Paştelui - Învierea Domnului, papa Francisc a prezidat la ora 10.00, în Piaţa San Pietro, Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii. Ulterior, acesta a transmis tradiţionalul mesaj pascal şi binecuvântarea apostolică "Urbi et Orbi" la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.
"Să nu lăsăm ca ostilităţile în curs de desfăşurare să continue să afecteze grav populaţia civilă, care este acum epuizată, în special copiii. Câtă suferinţă vedem în ochii lor! Prin ochii lor, ei ne întreabă: 'De ce? De ce atât de mulţi morţi? De ce atâtea distrugeri?'", a spus suveranul pontif în timpul binecuvântării "Urbi et Orbi" ("Către oraş şi lume").
"Războiul este întotdeauna o absurditate şi o înfrângere! Să nu permitem ca vânturile războiului să bată tot mai puternic în Europa şi în regiunea Mării Mediterane. Să nu cedăm în faţa logicii armelor şi a reînarmării", a adăugat papa Francisc.
Menţionând mai mult de zece ţări, din Orientul Mijlociu (Liban şi Siria) până în Africa (Sudan, Mozambic şi Republica Democratică Congo), trecând prin Haiti, Birmania şi citând "dialogul" dintre Armenia şi Azerbaidjan, liderul de la Vatican a trecut în revistă multe dintre conflictele care zguduie în prezent omenirea.
"Solicit încă o dată ca accesul ajutorului umanitar în Gaza să fie garantat, cerând încă o dată eliberarea rapidă a ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie, precum şi o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza", a declarat liderul de la Vatican.
Papa Francisc le-a cerut liderilor politici "să nu precupeţească niciun efort în combaterea flagelului traficului de persoane, lucrând neobosit pentru a demantela reţelele de exploatare şi pentru a reda libertatea celor care îi sunt victime".
De asemenea, el a îndemnat la "un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia şi Ucraina", o frază care a fost aplaudată de cei 60.000 de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma.
Liturghia zilei Sfintelor Paşti, din ziua de duminică, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii lui Hristos, este aşezată lângă altar, relatează Agerpres. În 2024, credincioşii romano-catolici au început Postul Mare la 14 februarie, iar credincioşii greco-catolici la 18 martie, astfel că sărbătoarea Învierii are loc după ritul roman sau latin pe 31 martie, iar după ritul bizantin pe 5 mai.
În 2023, Suveranul pontif a prezidat slujba solemnă din duminica Învierii Domnului, în ziua de 9 aprilie, în Piaţa Sfântul Petru. Un covor alcătuit din 38.000 de flori donate de Ţările de Jos a decorat celebra piaţă din Roma.
După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, papa Francisc a rostit, în balconul Bazilicii Sfântul Petru, mesajul şi binecuvântarea sa bianuală "Urbi et Orbi" ("Către oraş şi lume") în faţa unei mulţimi numeroase de credincioşi. La fel ca în anul precedent şi în 2023, mesajul suveranului pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina.
În 2022, în ziua de 17 aprilie, în Piaţa San Pietro, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii pentru aproximativ 50.000 de persoane strânse în Piaţa San Pietro - prima Liturghie de Paşti cu public după doi ani de restricţii impuse de pandemia Covid-19. Papa Francisc a participat, de asemenea, la "Resurrexit", un ritual străvechi de cinstire a unei icoane a Mântuitorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News