Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, a vorbit despre Sărbătoarea Paștilor de anul acesta, care se va desfășura în condiții speciale, atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși.
Astăzi, 9 aprilie 2020, este Joia mare, Joia Penitenței, pentru credincioșii de rit catolic. Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, a transmis un mesaj pentru toți credincioșii, indiferent de confesiune:
”Anul acesta, de Paști, nu vom putea merge să luăm lumină. Dar putem să facem altceva: să lăsăm ca lumina să vină la noi și să ne aprindă, nu lumânarea, ci viața noastră. Pentru că Învierea lui Cristos din morți este mai mult decât un gest ritualic, mai mult decât gestul sacru de a merge la biserică de a cânta 'Cristos A-Înviat' și de a ne întoarce cu lumină acasă.
Îmi aduc aminte de Evanghelia după Sfântul Ioan, când ucenicii, de frica iudeilor și aici, în paranteză, să citim de frica virusului, au rămas încuiați în casă, și noi suntem acum în casele noastre. Nu de frică, ci din prudență, pentru a nu da sau pentru a nu primi acest virus. A avea grijă de viața celuilalt înseamnă a trăi învierea din morți a lui Cristos, a ne iubi unii pe alții, pentru ca mai apoi, mâine, poimâine, peste un an, peste mai mulți ani, să ne putem întoarce în bisericile noastre să-l lăudăm pe Dumnezeu și de fapt să ne prețuim unii pe alții, indiferent de confesiune. Cristos ne vrea vii pe toți nu doar mâine, poimâine, ci și după aceea, ne vrea vii în veșnicie”, a fost mesajul preotului Francisc Doboș.
Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București
”Anul acesta sunt sentimente de durere, de tristețe că acest post continuă și în ziua de Paști. Este un post forțat, pentru că rămânem în casele noastre, dar rămânem cu un scop. Nu considerăm că suntem persecutați sau că există o teorie a conspirației. Toate aceste măsuri sunt spre binele nostru, din punct de vedere medical. Anul acesta nu se poate să mergem ca să luăm lumină, rămânem ca să o primim. Nu în forma fizică de lumânare. Dar știm că lumânarea este doar un gest liturgic pe care noi îl facem. Învierea lui Cristos nu stă într-o lumânare! Le transmitem tuturor să creadă”, a mai spus preotul, la Realitatea Plus, joi.
”Nu mai există acest ritual în acest an, pentru că noi credem cu tărie că Lumina vine de la Cristos, nu vine de la o flacără”, a adăugat Francis Doboș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu