Românii se pregătesc de sărbătorile pascale exact în perioada în care e și cel de-al treilea val al pandemiei. Un sondaj indică dacă vor merge sau nu la biserică în noaptea de Înviere.
Au fost date publicităţii rezultatele unui sondaj național al Biroului de Cercetări Sociale despre credințele și valorile oamenilor în vremea celui de-al treilea val al pandemiei de COVID.
În contextul pandemiei de COVID-19 credeți că veți merge la biserică la slujba de Înviere? - a fost una dintre întrebări.
Aproape 40 la sută dintre cei care au răspuns au zis că, „probabil, nu știu încă”, în timp ce 33,3 la sută au optat pentru răspunsul „sigur da”.
O altă întrebare a fost: Credeți că acordarea împărtășaniei cu aceeași linguriță pentru mai mulți oameni contribuie la răspândirea virusului SARS-COV2?
51,3 la sută dintre cei care au participat au răspuns afirmativ.
Iată rezultatele:
• Sondajul a fost efectuat în perioada 30 martie - 11 aprilie 2021 pe un eșantion național de 1.420 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României. Cercetarea a fost concepută și realizată de studenți ai facultăților de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Energetică, Electronică și masteranzi de la Comunicare Managerială și Studii Europene din Universitatea Politehnica din București.
• Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.
• Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,6%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.
• Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.
• Persoanele intervievate domiciliază în 126 localități urbane și rurale din toate județele țării.
• Interviurile s-au realizat online. Studenții au trimis un link cu chestionarul prin sms, au trimis mesaje pe Facebook și mailuri unor oameni selectați aleator din diverse baze de date și pagini de pe internet din fiecare județ, respectând principiile probabiliste de selecție a lor.
• Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București și președinte al Biroului de Cercetări Sociale.
• Cercetarea nu a fost finanțată de nimeni, fiind realizată cu scop didactic în cadrul cursurilor de sociologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu