Oamenii de ştiinţă americani şi australieni sunt aproape de a pune la punct o pastilă „anti-beţie“, care liminează efectele alcoolului asupra creierului. În testele de laborator, şoarecii care au primit acest medicament nu au dat niciun semn de intoxicaţie, în ciuda cantităţii mari de alcool, care ar fi trebuit să îi facă să se împiedice şi să nu mai poată sta în picioare.
Cercetătorii care au efectuat experimentele s-au concentrat asupra modului în care alcoolul afectează celulele gliale, care alcătuiesc aproximativ 90% din creier. Acestea joacă un rol crucial în sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecţiilor cum ar fi meningita.
În acest experiment, oprirea răspunsului imunitar al celulelor a dat rezultate remarcabile: i-a împiedicat pe soarecii cărora li s-a administrat alcool să se îmbete, potrivit British Journal of Pharmacology, citat de telegraph.co.uk.
Nu numai că reflexele animalelor de test au funcţionat fără nicio problemă, iar acestea nu au avut nicio dificultate în a-şi regăsi echilibrul şi de a se comporta normal, faţă de şoarecii ale căror celule imunitare din creier au fost lăsate să funcţioneze normal, scrie British Journal of Pharmacology.
„Când un şoarece se îmbată, se comportă destul de similar cu un om care se îmbată. Nu-şi poate coordona în mod corect funcţille motoare, de exemplu. Când am oprit funcţionarea acestor celule imunitare din creier, animalele nu s-au mai îmbătat“, a declarat Mark Hutchinson, de la University of Adelaide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu