Paxlovid, pastila împotriva COVID-19 dezvoltată de Pfizer, a fost autorizată şi de Comisia Europeană, la o zi după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde.
"Sunt ştiri importante în ceea ce priveşte terapiile contra COVID-19. Comisia Europeană a autorizat folosirea Paxlovid în UE. Este un pas important pentru ca cetăţenii să aibă acces la terapii promiţătoare. De asemenea, reprezintă a doua linie de apărare împotriva pandemiei, după vaccinare", a scris comisarul european Stella Kyriakides pe Twitter.
EMA a aprobat joi, în mod condiționat, utilizarea pilulei antivirale COVID-19 de la Pfizer pentru tratarea adulților cu risc de îmbolnăvire severă, în condițiile în care Europa se străduiește să își consolideze arsenalul pentru a lupta împotriva variantei Omicron, scrie Reuters. Aprobarea de către EMA permite statelor membre ale UE să folosească un nou instrument pentru a combate COVID. Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.
Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă şi împotriva Omicron
'Am dezvoltat în mod specific paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice', notează într-un comunicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer.
Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. 'Rezultate au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic', se precizează în comunicat.
Centrul Icahn a realizat împreună cu Pfizer un alt studiu de laborator care determină eficienţa tratamentului cu paxlovid împotriva Omicron şi a altor variante ale coronavirusului.
În decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului a asigurat că paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar şi care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News