Pastitsio este una din cele mai iubite mâncăruri grecești, nelipsită de pe mesele tavernelor pentru turiști.
Iată cum se prepară
Ingrediente
Pentru stratul de paste:
400 g macaroane
50 g unt
150 g cașcaval ras + 250 g cașcaval ras
1 praf de nucșoară
sare
piper
3 ouă
Pentru stratul de carne:
650 g carne tocată (amestec din carne de porc, vită și pui)
1 lingură ulei
1 ceapă mare
1 cățel usturoi tăiat în jumătate
120 g suc de roșii gros
100 ml supă pui
100 ml vin alb
1/2 legătură pătrunjel verde
sare
piper
un praf de nucșoară
un praf de scorțișoară
Pentru sos bechamel:
50 g unt
100 g făină
600 ml lapte
sare
piper
un praf de nucșoară
Pentru tapetarea vasului:
30 g unt
3 linguri pesmet
Mod de preparare
Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Topește untul, lasă-l să se răcească, apoi bate ouăle. Când pastele sunt fierte, scurge-le de apă și amestecă-le cu untul topit, 150 g cașcaval ras, nucșoară, sare, piper și cele trei ouă bătute.
Călește într-o tigaie mare ceapa și usturoiul, pentru 2-3 minute, într-o lingură de ulei. Adaugă carnea tocată și amestecă bine cât timp se călește la foc mediu, în jur de 10-15 minute. Toarnă sucul de roșii, vinul și condimentează cu sare, piper, un praf de nucșoară și scorțișoară. Lasă pe foc încă 8-10 minute, până scade sosul. Dă compoziția deoparte și presară pătrunjel verde, proaspăt tocat. Amestecă.
Treci la prepararea sosului. Topește untul, adaugă făină și călește-o puțin. Toarnă laptele câte puțin, amestecând continuu, astfel încât să nu obții cocoloașe. Fierbe la foc mic până se îngroașă, adaugă un praf de nucșoară, apoi ia de pe foc. Jumătate din cantitatea de sos amestec-o cu carnea călită.
Unge un vas termorezistent cu unt, apoi tapetează-l cu pesmet. Pune jumătate din cantitatea de paste, toarnă jumătate din sosul rămas peste acestea și puțin cașcaval ras, apoi pune un strat de carne tocată.
Peste carne aranjează restul de paste, toarnă restul de sos bechamel. Acoperă cu o folie de staniol și bagă vasul în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30 minute. Scoate folia, presară restul de cașcaval și mai lasă până se rumenește frumos, scrie divainbucatarie.ro.
Tips: Grecii pun în carnea tocată un pic de scorțișoară. Este specific pentrun pastitio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu