Pastramă de oaie la ceaun. Rețeta delicioasă de sezon

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Este perioada pastramei de oaie și cum o poți prepara mai bine dacă nu la ceaun? Iată rețeta delicioasă...

Ingrediente

- 500g pastramă de oaie
- 100ml vin alb demisec
- 50ml ulei de floarea soarelui
- 5 fire ceapă verde
- 5 roşii roma
- 3 căţei de usturoi
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- ¼ linguriţă sare grunjoasa
- ¼ linguriţă cimbru, boia şi piper măcinat
- ¼ legătura mărar şi pătrunjel verde

Cum se prepară

Se încinge puţin ulei într-un ceaun şi se căleşte puţin un ardei iute şi trei căţei de usturoi tăiați rondele. Se presară puţină sare şi se amestecă pe foc, timp de un minut. Se adaugă, apoi, un ardei gras tăiat fâşii, cinci fire de ceapă verde tăiate rondele şi se amestecă pe foc, timp de un minut, potrivit reteteraditionaleromanesti.ro.

Se pune pastrama de oaie tăiată bucăţi şi, după încă un minut, se pun cinci roşii tăiate felii şi se stropeşte cu vin alb demisec. Se presară deasupra verdeaţa tocată mărunt şi se găteşte înăbuşit timp de jumătate de oră. Se amestecă periodic şi se adaugă, după gust, sare, piper, boia şi cimbru. Când mâncarea este gata, se serveşte caldă cu mămăligă sau pâine proaspătă.

BONUS: Cum faci must. Cea mai veche rețetă

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Cum se păstrează mustul

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel