Este perioada în care pastrama de oaie se numără printre preferatele românilor, alături de un pahar cu must. Iată cum o poți prepara acasă...
Ingrediente
- 2 kg carne de oaie
- 250 ml vin alb
- 3 căței mici de usturoi
- 15 g sare
- 10 g piper negru
- 15 g cimbru
- 10 g boia (dulce sau picantă, după preferințe)
Cum se prepară
Carnea se dezosează, se curăță de piele și se porționează. Se presară bucățile de carne cu un amestec de condimente format din sare, piper, cimbru și boia. Usturoiul se pisează și se amestecă împreună cu vinul alb. Amestecul de vin și usturoi se toarnă uniform peste bucățile de carne, potrivit retete.unica.ro.
Carnea se împachetează strâns cu folie sau se pune într-un vas închis ermetic și se lasă la marinat într-un loc răcoros sau la frigider pentru trei zile. După ce carnea a stat la marinat, se scoate și se atârnă într-un loc uscat, răcoros, ferit de muște și orice alte insecte, timp de 2-4 ore.
După ce a stat la zvântat, carnea se afumă la fum rece de pom fructifer timp de 2-3 ore pe zi, pentru trei zile. Pastrama de oaie se consumă ca atare sau pe grătar.
Citește și:
Cum faci must. Cea mai veche rețetă
Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.
Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.
Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet.
Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.
Cum se păstrează mustul
Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.
După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu