În lume se consumă în jur de 100 de miliarde de banane în fiecare an. Ce ar fi dacă, în loc să le aruncăm la gunoi, le-am folosi cojile? Iată ce utilizări inedite au!
Publicitate
Ai savurat o banană sau două şi, la primul instinct, îţi vine să arunci cojile în coşul de gunoi. Nu mai face asta! Sunt atâtea întrebuinţări şi pentru acestea, ne sfătuieşte Click! Sănătate. Cojile se pot chiar şi mânca!
Cojile de banane produc compost de calitate, bogat în fosfor. Potrivit revistei americane „Inhabitat”, putem pur si simplu să punem coji de banană în jurul rădăcinilor plantelor, în pământ. Astfel, aducem un aport important de nutrienți care se eliberează treptat în sol. Tot o utilizare în beneficiul plantelor, de data aceasta de apartament, este să lăsați coaja unei banane în apă, pe toată durata nopții. A doua zi puteți folosi apa pentru a uda plantele de interior. Bine de știut este dă din coji de banană se poate face și îngrășământ. La 250ml de apă se pune o coajă de banană și se mărunțesc la blender. Soluția este un îngrășământ natural, care poate fi folosit pentru plante de apartament, dar și pentru cele din exterior.
Dacă ai fost mușcat de o insectă sau ai dezvoltat o erupție cutanată, revista „Healthline” recomandă să-ți masezi pielea cu o coajă de banană. Acest lucru ajută la atenuarea mâncărimii resimțite și poate facilita procesul de vindecare. Datorită proprietăților antiinflamatoare, coaja de banană poate fi utilă și în cazul celor care suferă de acnee. Unii specialiști în îngrijirea feței spun că sunt atât de eficiente încât cojile de banane ar putea să stea pe orice raft din magazine, alături de cremele de față pentru acnee. Se folosește partea interioară a cojii, care se freacă pe fața proaspăt spălată. Se lasă 10 minute să acționeze, ca o mască de față, apoi se spală. Acest lucru ar trebui făcut zilic, pentru aproximativ o lună de zile, ca să poată fi vizibile efectele benefice. La persoanele care au folosit coaja de banană pentru atenuarea acneei s-a observat și o atenuare a semnelor vechi și a cicatricilor inestetice.
Cojile de banană, pline de nutrienți și antioxidanți sunt comestibile! Totuși, sunt mai greu de digerat și pot produce balonare, de aceea este util să fierbeți cojile de banană și apoi să le puneți în blender alături de alte fructe precum căpșunele, kiwi, mango și desigur, de banană, pentru a obține niște smoothie-uri răcoritoare și hrănitoare.
Coaja de banană poate fi aliatul tău pentru menținerea frumuseții obiectelor din piele naturală. Cu partea moale a cojii trebuie să freci suprafețele din piele de orice fel: mobile, pantofi, genți, etc. Pielea se va curăța, se va hidrata și va străluci. Veți menține aspectul nou, prevenind îmbătrânirea și degradarea suprafețelor, dacă veţi plimba, o dată pe lună, o coajă de banană peste o geacă, o geantă sau o pereche de ghete din piele naturală.
Specialiştii atrag atenţia că organismul nostru poate recunoaşte anotimpurile şi se coordonează în funcţie de ele, astfel că este total contraindicat să mâncăm fructe sau legume care nu cresc în emisfera noastră, pentru că ne pot dezechilibra metabolismul. Nutriționistul Adina Rusu a spus pentru Antena 3 că aceste alimente, atunci când sunt consumate în exces, în extrasezon, ne pot chiar îmbolnăvi. Medicul explică acest lucru prin faptul că organismul se coordonează cu anotimpurile, iar noi îl dezechilibrăm atunci când alegem să mâncăm fructe care nu sunt de sezon, cum ar fi portocale sau banane, în timpul verii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu