Poluarea masivă cauzată de scufundarea a două petroliere luna trecută între sud-vestul Rusiei și Crimeea anexată continuă să se extindă, afectând noi regiuni.
Citește și: Cozi record la Therme București în prima zi a anului 2025: „Hai la Therme, stai doar 2 ore să intri” /video
Autoritățile ruse au anunțat joi că mareea neagră a fost depistată pe noi plaje, iar situația rămâne gravă, relatează AFP.
La 15 decembrie, două petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au naufragiat într-o furtună violentă într-o zonă critică – strâmtoarea Kerci, care separă Rusia de Crimeea. Cele două nave transportau 9.200 de tone de păcură, dintre care aproximativ 40% s-ar fi scurs în mare, provocând un dezastru ecologic de proporții.
Autoritățile locale și voluntarii au demarat o amplă operațiune de curățare, dar provocările sunt enorme. „Două situri poluate cu produse petroliere au fost detectate în Crimeea”, a anunțat joi Ministerul rus pentru Situații de Urgență într-un comunicat. Zonele afectate includ plaja din orașul Kerci și o regiune din apropierea lacului Tobeciskoe, situată mai la sud.
Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 73.000 de tone de nisip contaminat au fost deja îndepărtate de pe zeci de kilometri de plajă din zona afectată, dar amploarea totală a pagubelor este alarmantă. „Se estimează că circa 200.000 de tone de sol au fost afectate”, au precizat autoritățile.
Imaginile distribuite de organizația regională responsabilă cu curățarea dezvăluie dificultățile intervenției: voluntari în salopete albe scot nisipul poluat cu lopeți, inclusiv în stațiunea rusă Anapa.
Problemele nu se limitează doar la cantitatea de petrol deversat. Potrivit cercetătorilor, voluntarii implicați în curățarea plajelor nu dispun de echipamentul adecvat pentru a face față unui dezastru de asemenea magnitudine. „Chiar și președintele Vladimir Putin a recunoscut luna trecută că a fost vorba de un «dezastru ecologic»”, subliniind gravitatea situației.
Pe aceeași linie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Amploarea daunelor aduse mediului este imposibil de calculat în acest moment”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News