Al 46-lea patriarh al Bisericii ortodoxe Sârbe a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
Porfirie, al 46-lea patriarh al influentei Biserici Ortodoxe Sârbe, cea mai mare confesiune creştină a ţării, a fost testat pozitiv pentru COVID-19, a anunţat marţi biroul său, citat de Reuters.
Porfirie, în vârstă de 60 de ani, "rămâne cu simptome foarte uşoare şi (...) va fi tratat la domiciliu", a declarat biroul său într-un comunicat, adăugând că patriarhului "i-a fost prescrisă terapie corespunzătoare".
Anul trecut, Porfirie a intrat de asemenea în izolare după ce a fost în contact cu un preot infectat.
COVID-19 a infectat până acum 1.359.544 de persoane şi a ucis 12.936 în Serbia, o ţară de aproximativ 7 milioane de locuitori.
După o pauză în decembrie, rata de infecţie în ţara din Balcani a crescut în ianuarie odată cu apariţia tulpinii mai contagioase a COVID-19 Omicron.
În februarie anul trecut, Porfirie i-a succedat patriarhului Irineu, care a murit de COVID-19 în noiembrie 2020 la vârsta de 90 de ani.
Biserica Ortodoxă Sârbă are aproximativ 12 milioane de adepţi, în principal în Serbia, Muntenegru şi Bosnia, scrie Agerpres.
Experții au spus că o presupusă mutație hibridă a coronavirusului numită „Deltacron”, descoperită într-un laborator din Cipru, este cel mai probabil rezultatul unei contaminări în laborator și nu o nouă variantă îngrijorătoare.
Presa cipriotă a raportat descoperirea sâmbătă, descriind-o ca având „fondul genetic al variantei Delta împreună cu unele dintre mutațiile variantei Omicron”.
Deși este posibil ca aceste coronavirusuri să se combine genetic, cazurile sunt rare, iar oamenii de știință care analizează descoperirea așa-numitului „Deltacron” spun că este puțin probabilă.
„Secvențele cipriote „Deltacron” raportate de mai multe instituții de presă mari par a fi destul de clar contaminate”, a scris pe Twitter Tom Peacock, virolog la departamentul de boli infecțioase de la Imperial College London, în weekend.
Jeffrey Barrett, șeful Inițiativei pentru studii genomice COVID-19 de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, a declarat că presupusele mutații sunt localizate pe o parte a genomului care este vulnerabilă la erori în anumite proceduri de secvențiere.
„Este aproape sigur că nu este o mutație biologică din Delta și Omicron”, a spus acesta (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News