Patriciu Achimaş-Cadariu: IOCN joacă în Champions League în tratarea cancerului ovarian

Directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă pe tema cancerului ovarian, că instituţia pe care o reprezintă este una de top în tratarea afecţiunii respective, precum şi a altor boli oncologice.

'Nu e o laudă, dar trebuie să punctăm şi realitatea. Suntem singurul centru oncologic acreditat real de Organizaţia Europeană a Institutelor de Cancer, pe seama unei acreditări care a durat doi ani. Dincolo de asta, în mod particular, centrul nostru are un interes deosebit pentru această boală, este un centru care se concentrează şi pe această boală teribilă. Suntem implicaţi şi în cercetare; nu suntem noi vârful de lance în lume, dar pot să vă spun că jucăm în Champions League, deoarece suntem unul dintre centrele asociate celei mai mari bănci tumorale de ţesut ovarian, cu sediul la Berlin. Este unul dintre cele mai importante spitale de cancer', a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, Cezar Irimia, a spus că IOCN este 'nava amiral a oncologiei româneşti'. FABC şi IOCN au organizat, miercuri, la Cluj, o dezbatere pentru identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii pacientelor cu cancer ovarian şi pentru creşterea gradului de conştientizare privitor la această boală şi diagnosticarea ei precoce.

'Sunt multe situaţii în care nu putem să facem o operaţie care să ajute pacienta. Că putem face operaţie sau că sunt mulţi care fac astfel de operaţii zicând că au făcut ceva sau zicând că au ajutat... Avem dovezi foarte clare că această operaţie ajută doar atunci când este făcută într-un anumit fel. Şi în cel puţin 40% din cazuri nu o putem face optimă. Suntem limitaţi, că ar însemna să îndepărtăm organe care sunt vitale, o chirurgie care nu e compatibilă cu supravieţuirea. Deci, trebuie spus şi asta. Dar trebuie spus şi mesajul real: nu e sfârşitul lumii, deoarece avem varianta de a transforma această boală în una cronică şi asta înseamnă terapie sistemică, o terapie care o transformă într-o boală care durează ani de zile, cum am trata diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială', a explicat Patriciu Achimaş-Cadariu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel