6 milioane de euro reprezintă prețurile de pornire a 4 monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural bucureștean. Care va fi oare valoarea lor finală?
6 milioane de euro reprezintă prețurile de pornire a 4 monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural bucureștean. Care va fi oare valoarea lor finală?
Minim 3 milioane de euro sălășluiesc în fosta mahala Armenească acolo unde în secolul XVII ateliere meșteșugărești, prăvălii și cârciumi erau grupate în jurul bisericii Armenești. La confluența străzilor Luca Stroici și Speranței se află casa Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu cea aparținut soției primarului Procopie Ioan Dumitrescu, fost jurist, politician român liberal și primar al Bucureștiului între 1901 - 1902 și 1910 - 1911.
Băcănia şi casele Nae Petrescu - imagine de epocă
Băcănia şi casele Nae Petrescu
În 1947, după naționalizare, 2845 de lei, bani cu care fuseseră cumpărate Băcănia și Casele Nae Petrescu, păreau a fi pierduți pentru totdeauna. Pe strada Plantelor, unde în 1889, la nr. 9 locuia încă poetul Mihai Eminescu, proprietățile familiei Petrescu au așteptat tăcute retrocedarea. Acest fapt s-a întâmplat de curând, iar acum Băcănia și Casele Nae Petrescu se află în licitația Artmark la un preț de pornire de 760.000 de euro.
Casa cu farmacie Gheorghe Hotăranu - imagine de epocă
Viitorul proprietar al celei mai vechi farmacii cu laborator din București nu va deține doar un „imobil”, ci va fi posesorul celui mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii românești. Finalizată în 1925 de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, casa cu farmacie la parter rivalizează prin arhitectura interioară cu Muzeul Farmaciei din Sibiu. Legată “de bună voie și nesilită de nimeni” de regimul comunist în 1949, Farmacia Gheorghe Hotăranu (preț de pornire: 600.000 de euro) reprezintă și astăzi un simbol al reușitei în afaceri.
Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu
Casa General Constantin D. Nicolescu
Și în inimazonei istorice Cișmigiu se găsește o bijuterie arhitecturală. Casa general Constantin D. Nicolescu (preț de pornire: 1.590.000 de euro) a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și a aparținut generalului cu același nume, personalitate marcantă în vremea domniei Regelui Mihai, comandant militar al Bucureștiului, secretar general în Ministerul Apărării și fost dizident în Mișcarea Națională de Rezistență împotriva comunismului.
Cu un soi de nostalgie, Artmark Historical Estate constată că este posibil ca aceste bijuterii ale patrimoniului românesc să fie purtate la “haina” investitorilor internaționali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News