Prof. univ. dr. Dumitru Borțun, Președintele Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice, a fost invitat la emisiunea „DC Edu”, de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici, unde a vorbit despre globalizare.
Prof. univ. dr. Dumitru Borțun susține că mulți oameni percep globalizarea în mod negativ. Prof. univ. dr. Dumitru Borțun argumentează că globalizarea trebuie acceptată și înțeleasă pentru a putea fi folosită în interesul național, susținând că adevăratul patriot este cel care merge în pas cu vremurile și folosește globalizarea în avantajul țării.
„Eu văd globalizarea, diversitatea, în semnificațiile lor, în potențialul lor, în posibilele lor efecte pozitive.”, a spus Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.
„Bine faceți și vă felicit pentru asta! Sunteți printre oamenii lucizi ai acestei lumi pentru că o mare parte a oamenilor o văd urâtă, imorală, nedreaptă. Sunt oamenii care nu pot ține pasul cu fenomenul, sunt oameni care au pierdut în urma globalizării, așa-numiții „perdanți ai globalizării”, sunt oamenii care atunci când nu înțeleg un lucru îl resping.
Sunt și unii care pur și simplu gândesc ca struțul. Struțul dacă vede un dușman, un răpitor, în loc să fugă, își bagă capul în nisip crezând că dacă el nu-l mai vede, scapă, ăla nu mai există. Dar struțul are un creier atât (n.r. foarte mic). Ce facem noi, ca oameni?
Vedem globalizarea, nu ne place, spunem că nu există și că este o invenție ideologică. E fals! Trebuie să acceptăm că există, că nimeni nu ne întreabă dacă ne place sau nu ne place, să învățăm să mergem în pas cu vremea, să-i înțelegem mecanismele și să le folosim în interesul țării noastre. Ăla este adevăratul patriot.”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun.
Sorin Ivan a subliniat că istoria are evoluții imprevizibile și uneori transcende epocile, afirmând că ignorarea acestor evoluții echivalează cu ignoranța. Prof. univ. dr. Dumitru Borțun a completat ideea, explicând că universalizarea istoriei a început cu formarea triburilor și continuă cu formarea comunității globale. Potrivit acestuia, cunoașterea istoriei civilizației este esențială pentru a nu respinge globalizarea, susținând că adevăratul patriot își găsește un loc avantajos în contextul globalizării.
„Trebuie să înțelegem că există evoluții uneori imprevizibile ale istoriei, uneori care transcend epocile. Există poate o logică, trans-logică a istoriei și într-adevăr, a băga capul în nisip arată ignoranță.”, a spus Sorin Ivan.
„Ați spus o vorbă mare. Aici e vorba de o logică trans-istorică și se numește universalizarea istoriei care a început atunci când primele ginți au format un trib, triburile au format popoare, popoarele au format statele-națiune și națiunile formează o comunitate globală.
Trebuie să știm istorie și istoria civilizației. Dacă nu o știm, zicem că este invenție evreiască și nu ne trebuie și facem pe campionii suveranității, că patriotul este cel care respinge globalizarea, ceea ce înseamnă să-ți distrugi interesele naționale pentru că interesul tău național este să-ți găsești un loc cât mai bun sub soarele globalizării.”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun.
„Și nu sunt deloc incompatibile doctrina națională și paradigma națională cu globalizarea pentru că vorbim aici de un concert al diversităților.”, a spus Sorin Ivan la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci