EXCLUSIV  Patriotismul, o punte între români. Psih. Radu Leca: Naționalismul nu face rău decât dacă este dus în varianta de extremism

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Ce este, de fapt, patriotismul? Într-o perioadă în care România se află împărțită între cei care au ales să plece în străinătate și cei care luptă pentru viitorul țării, mândria națională devine un simbol al unității și regăsirii identității, atât pentru cei de acasă, cât și pentru românii din diaspora.

În apropierea Zilei Naționale a României, care este marcată pe 1 decembrie, sentimentul de patriotism este mai pregnant ca niciodată în rândul românilor.

Este un moment în care mulți își regăsesc legătura profundă cu rădăcinile și valorile naționale, iar pentru alții este o oportunitate de a reflecta asupra identității și a locului pe care România îl ocupă în inimile lor.

Psihologul Radu Leca, într-un interviu exclusiv pentru DC News, subliniază importanța iubirii față de țară și respectul față de legile și Constituția națională.

”Nu este o rușine să îți iubești conducătorii. Nu este o rușine să respecți legile și Constituția țării. Nu este o rușine să ai încredere în Armată”, spune psihologul Radu Leca, considerând că naționalismul sănătos și mândria de a fi român sunt un fundament al coeziunii naționale.

Naționalismul echilibrat, esențial

Totodată, el subliniază că, atunci când este moderat și echilibrat, naționalismul poate ajuta românii să-și regăsească o profundă legătură cu istoria și valorile naționale, dar și cu semnificația apartenenței la această țară.

”Naționalismul nu face rău decât dacă este dus în varianta de extremism. Naționalismul și mândria de țară ajută întregi generații de români să își regăsească tot ceea ce înseamnă originea și direcția de recunoaștere profundă a valorii lor în interiorul țării”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC News.

Românii din diaspora, mai pătrunși de sentimentul patriotic

Totodată, Radu Leca atrage atenția asupra diviziunii adânci dintre două Românii. Această realitate este însoțită de un sentiment de regăsire patriotică, mai ales în rândul celor din diaspora, care se simt din ce în ce mai conectați la țara lor natală, chiar dacă sunt departe de casă. 

”Avem de-a face cu două Românii. România celor care își doresc schimbare și au plecat și muncesc pentru străini și România celor care se mulțumesc cu ceea ce se poate face pentru ei, ducând toți banii în interiorul țării, punând o parte mică, mică deoparte și folosind o parte și mai mică din bani ca să vadă alte țări o dată la 10 ani.

Avem de-a face cu un profund sentiment de regăsire patriotică și nerevoluționară, dar în acel sentiment de regăsire patriotică avem elemente ce țin de recunoașterea dorinței de a fi acasă, în mod special, pentru cei care au plecat și fac parte din zeci de țări, formând diaspora”, a mai explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC News.

Ziua Națională nu reprezintă doar o sărbătoare a istoriei, ci și un moment de introspecție colectivă despre ce înseamnă să fii român în prezent, despre valorile și tradițiile care ne definesc, dar și despre responsabilitatea față de viitorul națiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel