Mai multe patronate şi sindicate au trimis Guvernului o scrisoare deschisă în care se solicită consultarea partenerilor sociali înainte de adoptarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit unui comunicat comun remis luni de opt organizaţii patronale şi sindicale.
'Având în vedere importanţa Planului National de Redresare şi Rezilienţă pentru angajaţi şi pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să nu grăbească adoptarea acestui document şi să implice activ partenerii sociali şi să se consulte cu aceştia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent şi care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societăţii româneşti.
În forma sa finală PNRR trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene şi structurat în jurul câtorva priorităţi asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali', se menţionează în comunicatul patronatelor şi sindicatelor.
Documentul este semnat de Confederaţia Patronală Concordia, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Uniunea Patronatelor din România - BusinessRomania, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.
'Partenerii sociali consideră că acest document va ghida procesul de dezvoltare a României pentru următorii 7 ani, ca urmare este extrem de important ca el să fie agreat cu partenerii sociali pentru a întări rolul acestui mecanism, respectiv acela de a contribui la repararea daunelor provocate de criză, la păstrarea ritmului cu progresul UE, dar şi la pregătirea unui viitor mai bun pentru următoarele generaţii', se precizează în comunicat.
'Dorinţa partenerilor de dialog social reprezentativi rămâne aceeaşi, cea statuată de Constituţia României, respectiv de a fi consultaţi în luarea deciziilor, în elaborarea şi implementarea politicilor publice, precum şi în elaborarea actelor normative. Orice decizie care priveşte viitorul românilor, mediului de afaceri şi condiţiile de viaţă ale lucrătorilor trebuie luată doar după consultarea partenerilor sociali, plecând de la date obiective.
Mai mult, credem că a venit momentul ca acest dialog să fie unul de substanţă, cu parteneri cu adevărat interesaţi de opiniile şi interesele celorlalţi şi care fac eforturi reale pentru a identifica soluţii adecvate şi convenabile tuturor părţilor implicate', conform comunicatului. De asemenea, patronatele şi sindicatele mai cer Guvernului să utilizeze cât mai 'eficient şi productiv' toate resursele aflate la dispoziţia statelor membre, atât din bugetul Uniunii, dar şi din Planul National de Redresare şi Rezilienţă. '(...) urmează în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi social, în special datorită contextului creat de pandemia cu noul coronavirus.
Până când Uniunea Europeană şi implicit România vor reuşi să reducă semnificativ riscul acestei pandemii, dar şi mult timp după aceea, atât angajatorii cât şi angajaţii vor continua să se confrunte cu probleme semnificative. Pentru a le putea depăşi dar şi pentru a crea premisele unei dezvoltări sustenabile, care să reducă decalajele faţă de media UE, este esenţial ca România să utilizeze cât mai eficient şi productiv toate resursele aflate la dispoziţia statelor membre, atât din bugetul Uniunii, dar şi din Planul National de Redresare şi Rezilienţă', se menţionează în scrisoarea trimisă Guvernului de patronate şi sindicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu