Companiile renunță la angajații din generația Z la doar câteva luni după ce i-au angajat direct din facultate, arată un nou raport care reflectă realitatea din mai multe țări.
Șase din zece angajatori au declarat că au concediat deja unii dintre absolvenții pe care i-au recrutat la începutul anului, conform unui sondaj realizat de Intelligent.com.
Unul din șapte angajatori a spus că s-ar putea să nu angajeze nici anul viitor absolvenți noi, după ce au întâmpinat o serie de probleme cu tinerii angajați.
Oamenii de afaceri au enumerat îngrijorări în domenii precum abilitățile de comunicare și profesionalismul, care i-au făcut să fie reticenți în a angaja tineri din generația Z.
Aceștia au mai afirmat că lucrătorii din această categorie de vârstă sunt adesea nemotivați și au nevoie să li se spună constant ce să facă - în loc să-și folosească inițiativa - ceea ce reprezintă o altă problemă.
„Mulți absolvenți recent ieșiți din facultate pot avea dificultăți în a intra pe piața muncii pentru prima dată, deoarece poate fi un contrast uriaș față de ceea ce au fost obișnuiți pe parcursul călătoriei lor educaționale,” a scris Huy Nguyen de la Intelligent în raport.
„Adesea, ei nu sunt pregătiți pentru un mediu mai puțin structurat, dinamica culturală a locului de muncă și așteptarea de a lucra autonom,” a explicat el.
Trei sferturi dintre companiile chestionate din întreaga lume au spus că unele sau toate angajările lor recente de absolvenți au fost nesatisfăcătoare în vreun fel.
O jumătate a declarat că angajații lor din generația Z au avut o lipsă de motivație, ceea ce a făcut greoaie colaborarea.
Sondajul a fost postat pe rețeaua socială Reddit sub subiectul „Companiile concediază rapid angajații din generația Z”, ceea ce a determinat un utilizator să scrie: „Da, așa e.”
Cu toate acestea, consultantul în resurse umane Bryan Driscoll susține că nu doar angajații tineri reprezintă o problemă, ci și sistemul educațional în sine, care nu pregătește absolvenții pentru lumea muncii.
Un alt internaut de pe Reddit a scris: „Ca milennial care lucrează cu tinerii din generația Z, trebuie să recunosc că le-am spus câtorva să nu poarte acele Filas ciudate și murdare din anii '90 la birou. Literalmente, niciodată nu m-am gândit că ar fi fost potrivit să te încalți cu așa ceva într-un mediu de birou ca tânăr.”
O a treia persoană a spus: „Au probleme în a se prezenta la muncă în fiecare zi, așa că sunt în principal probleme de prezență.”
„Ca cineva care a trecut prin ani de educație, inclusiv facultatea de drept, pot să-ți spun asta: Facultățile nu pregătesc studenții pentru munca din viața reală,” a declarat Driscoll pentru Newsweek.
„Educația de astăzi pune accent pe teorie în detrimentul practicii. Sigur, a învăța mitologia greacă este fascinant, dar, cu excepția cazului în care predai asta, cum te pregătește să comunici eficient într-o întâlnire corporativă sau să demonstrezi profesionalism? Nu te pregătește. În loc să le explice noilor angajați ce vor de la ei, angajatorii îi concediază pur și simplu pe cei care nu sunt pregătiți. Este o problemă ciclică care reflectă un eșec sistemic la mai multe niveluri,” a argumentat el.
Nguyen a recunoscut că unele dintre problemele de la locul de muncă sunt din vina colegiilor sau a facultăților care nu pregătesc adecvat studenții.
„Deși pot avea cunoștințe teoretice din facultate, adesea le lipsește experiența practică din viața reală și abilitățile soft necesare pentru a avea succes în mediu profesional,” a scris el în raport.
„Companiile îi dezavantajează pe angajați, neasumându-și responsabilitatea pentru formare și sperând că o diplomă de facultate poate substitui pregătirea,” a spus Driscoll.
„Niciodată nu a funcționat așa și, în sistemul nostru actual global, niciodată nu va funcționa”, a concluzionat Driscoll, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News