EXCLUSIV  Patru ani de blocaj la Primăria Sectorului 1, provocat de consilierii locali USR și PNL

Ultimii patru ani în Sectorul 1 au fost marcați de un veritabil blocaj al administrației provocat de consilierii locali USR și PNL, care au majoritate în Consiliul Local. Proiecte esențiale în domeniul educației, sănătății, mediului sau asistenței sociale au fost tergiversate sau blocate pe bandă rulantă de consilierii locali ai opoziției în detrimentul intereselor comunității. 

Fie că a fost vorba despre rectificarea bugetară, achiziționarea de pe piața liberă a unor apartamente care să primească destinația de locuințe sociale, înființarea unui centru educațional pentru elevi, refuzând dreptul acestora la perfecționare, sau înființarea unei direcții de mediu care ar fi permis implementarea unui sistem ultramodern de colectare a deșeurilor, consilierii locali ai USR și PNL ori au tergiversat adoptarea lor luni de zile ori le-au respins de-a valma.

“Încă de la începutul mandatului am făcut un apel la toți consilierii locali să lase politica la ușa primăriei și să facem împreună administrație pentru cetățeni. Din păcate, consilierii locali ai USR și PNL au ales calea confruntării politice blocând practic activitatea primăriei. Rolul Consiliului Local este să amendeze, atunci când este cazul, proiectele executivului, aducând astfel un plus de valoare acestora. Însă ce s-a întâmplat în ultimii patru ani în Sectorul 1 a fost o tergiversare permanentă sau respingerea de-a valma de către consilierii opoziției a unor proiecte utile și bune pentru oameni, fără să țină cont de interesele și nevoiele celor care i-au votat”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În cei patru ani de mandat, consilierii locai USR au votat, dintre proiectele aprobate în ședințele legislativului, o medie cuprinsă între 40% și 50% dintre acestea. Spre exemplu, în cursul anului 2019, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat un număr de 520 de proiecte din care consilierii USR nu au votat decât jumătate.

”Împreună cu echipa mea, am încercat să vin în Consiliu cu propuneri de hotărâri importante pentru dezvoltarea comunității sau pentru rezolvarea unor probleme punctuale. Din păcate, de cele mai multe ori, fără a oferi explicații sau motive pertinente, consilierii USR au ales să respingă total, deși am introdus de mai multe ori același proiect pe ordinea de zi, sau au tergiversat adoptarea lor folosind diferite tertipuri. Dacă propunerile noastre nu erau bune, mi s-ar fi părut normal să vină cu propriile inițiative sau să încerce să le îmbunătățească pe ale nostre. Însă, în cei patru ani, consilierii USR nu au avut nici măcar 10% propuneri de proiecte de hotărâri. Am avut un consiliu greu în care consilierii opoziției au ales să distrugă și nu să contruiască”, a mai precizat Primarul Tudorache.

Consilierii USR și PNL au refuzat dreptul elevilor din Sectorul 1 la perfecționare

Prin votul consilierilor USR și PNL, a fost respinsă, de mai multe ori, înființarea Centrului Educațional Sector 1. Noua instituție ar fi asigurat elevilor și preșcolarilor servicii educaționale complementare de calitate prin identificarea, pregătirea, stimularea și valorificarea potențialului și creativității acestora.

Centrul Educațional Sector 1 urma să identifice atât elevii și preșcolarii capabili de performanțe înalte și să le asigure un cadru optim pentru valorificarea acestui potențial, cât și elevii și preșcolarii cu rezultate mai puțin bune la învățătură și să le asigure activități remediale, pentru reducerea decalajelor dintre copiii aceleiași generații.

În plus, prin intermediul Centrului Educațional Sector 1 era promovată și susținută participarea elevilor la competiții și concursuri culturale, artistice, științifice, la nivel național și internațional, cum ar fi: târguri ale firmelor de exercițiu, concursul organizat de NASA etc.

"Condamn cu fermitate atitudinea consilierilor locali ai PNL și USR în privința înființării Centrului Educațional Sector 1. Aceasta este una politicianistă și greu de explicat, fiind îndreptată împotriva intereselor elevilor din Sectorul 1. Practic, prin respingerea înființării acestei instituții, consilierii PNL și USR refuză dreptul elevilor din Sectorul 1 la perfecționare și la o șansă mai bună, în viitor, pe piața muncii", declaraPrimarul Sectorului 1, Dan Tudorache, la momentul respingerii proiectului.

Spitalele și școlile din Sectorul 1 au fost în pericol să rămână fără apă caldă și căldură

În toamna anului 2019, de patru ori consecutiv, consilierii locali ai opoziției nu au aprobat rectificarea bugetului. Dacă a cincea oară nu ar fi votat pentru doi din cei opt consilieri USR, consecințele în domeniile educației și sănătății ar fi fost extrem de grave:

majoritatea unităților de învățământ din Sectorul 1 arfi rămas fără bani pentru plata facturilor la curent, gaze și apă; copiii din mai multe grădinițe din Sectorul 1, printre care Grădinița nr. 42, nr. 44, nr. 203 și nr. 206 ar fi rămas, peste iarnă,în frig, întrucât ar fi fost blocată achiziția de centrale termice noi; elevii din familiile cu venituri reduse nu și-ar mai fi primit bursele sociale; toți copiii cu rezultate bune la învățătură nu ar mai fi beneficiat de bursele de performanță, de merit, dar și de studiu; copiii din toate cele 34 de grădinițe de stat din Sectorul 1 nu ar mai fi beneficiat gratuit de cursuri de limbi străine și programe de dezvoltare personală; Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" nu și-ar mai fi primit banii pentru plata facturilor la toate utilitățile.

Suplimentarea numărului de locuri pentru elevii Școlii nr. 12 ”Herăstrău”, blocată de consilierii PNL și USR

Consecvenți politicii de blocare pe care au aplicat-o timp de patru ani, consilierii PNL și USR au pus din nou politica de partid mai presus de interesele cetățenilor. Proiectul de suplimentare a numărului de locuri pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 12 “Herăstrău” nu a trecut nici în ședința de la sfârșitul lunii mai 2020, neavând decât 15 voturi “pentru”.Pentru achiziția acestui corp de clădire, Primăria Sectorului 1 primise împuternicire de la Consiliul General al Municipiului București.Achiziția clădirii care urma să primească funcțiunea de unitate de învățământ era absolut necesară în condițiile în care clasele de aici sunt supraaglomerate, învâțându-se în trei schimburi. De altfel, atât părinții, cât și conducerea unității de învățământ au făcut nenumărate sesizări în acest sens către Primăria Sectorului 1.

Peste 200 de familii cu venituri reduse, private de locuințe sociale

Consilierii USR și PNL au blocat, în mai multe rânduri, propunerea de hotărâre privind achiziționarea a 215 locuințe sociale, argumentând că locuințele sunt prea scumpe și mai bine le construim. Nu a fost decât un tertip, consilierii PNL și USR știind foarte bine că avem 366 de locuințe sociale care sunt în proces de construire, în faza de proiectare. Mai mult decât atât, comisia de identificare și de negociere a prețului de achiziție a acestor locuințe sociale a fost constituită încă din anul 2017 și a inclus un consilier PNL, unul USR și unul PMP. Timp de trei ani de zile, reprezentantul USR a tergiversat identificarea și achiziția de locuințe sociale pentru a susține ulterior că e mai bună soluția construirii acestora.

Faptul că Primăria a propus achiziționarea în paralel cu construirea de locuințe sociale a avut la bază cele aproximativ 750 de solicitări care există în acest moment înregistrate, de la familii aflate pe lista de prioritate. Mai mult decât atât, din bugetul local au fost aprobate fondurile necesare achiziționării celor 215 locuințe.

Din dorința de a nu rămâne totuși indiferenți la nevoile reale ale celor fără o locuință, am găsit o soluție temporară: am extins ajutorul de urgență pentru plata chiriei pentru persoanele/familiile care, la data solicitării ajutorului, figurează în evidențele Primăriei Sectorului 1 cu dosar complet depus în baza Legii locuinței nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare.

Ajutorul de urgență este cuprins între 700 de lei și 1.700 de lei pe lună în funcție de numărul de persoane care figurează în dosarul de locuință socială şi se acordă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, cu sediul în Bd. Mareșal Averescu nr. 17, Sector 1.

Consilierii USR și PNL au amânat pentru următorul mandat rezolvarea problemelor de mediu

Consilierii locali ai USR și PNL au privat Sectorul 1 de posibilitatea de a avea un sistem ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor, precum și propria stație de sortare a acestora. Timp de mai bine de șase luni, aceștia au blocat înființarea Direcției Utilități Publice, Salubritate și Protecția Mediului care ar fi trebuit să implementeze aceste proiecte, esențiale pentru sănătatea locuitorilor Sectorului 1. După ce au aprobat înființarea, au ales să nu îi asigure finanțarea necesară derulării proiectelor, amânând practic rezolvarea problemelor de mediu pentru mandatul următor.

Una dintre promisiunile Primarului Tudorache din anul 2016 o reprezintă rezolvarea problemelor de mediu. Prin urmare, Primăria Sectorului 1 a declanșat o amplă campanie contra poluării în urma căreia s-au strâns peste 40.000 de semnături de la cetățenii nemulțumiți de mirosurile de la groapa de gunoi. În anul 2017, Consiliul Local a votat în unanimitate planul de investiții pe termen mediu și lung în fluxul deșeurilor. În anul 2018, Primăria a elaborat documentații tehnico-economice (asumate prin vot de majoritatea consilierilor locali) și studiul de oportunitate privind propria stație de sortare. În anul 2019, Consiliul Local a obținut de la Consiliul General al Municipiului București acordul pentru înființarea instituției și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici avizul pentru organigrama și numărul de angajați.

Dacă ar fi fost înființată la timp și i s-ar fi asigurat finanțarea necesară, prin Direcția Utilități Publice, Salubritate și Protecția Mediului, Primăria Sectorului 1 ar fifăcut pași importanți în implementarea primului sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor menajere care presupune colectarea gunoiului în puncte subterane, pe bază de cartelă. Aceste puncte de colectare sunt gândite a fi dotate cu sisteme electronice de acces cu card și sisteme electronice de monitorizare a gradului de umplere, fiecare container având un cip de identificare pentru stocarea informațiilor legate de tipul recipientului, adresă, utilizator, fracție deșeu.

De asemenea, potrivitsistemului de colectare selectivă a deșeurilor la nivelul Sectorului 1, casele ar fi trebuit dotate cu mini-stații de compost gratuite, astfel încât gunoiul umed să devină îngrășământ natural.

Totodată, s-ar fi făcut pași importanți în direcția sortării și tratării deșeurilor, astfel încât la groapa de gunoi să fie depusă o cantitate de deșeuri redusă considerabil, sub forma unui material inert, care nu poluează aerul Capitalei. DUPSPM va face investiții în reciclarea materialelor refolosibile, urmărind reducerea costurilor și un mai bun control asupra cantităților de deșeuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel