Patru femei și un bărbat, în fruntea Uniunii Europene

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), își consolidează poziția ca prima femeie la șefia executivului european.

Germanca de 65 de ani a obținut încrederea majorității eurodeputaților pentru încă un mandat de cinci ani. Fost ministru al Apărării în Germania, von der Leyen și-a câștigat reputația de lider puternic în timpul crizelor pandemice și a războiului din Ucraina. Un episod notabil a fost "sofagate", când a protestat împotriva comportamentului considerat sexist al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și al președintelui Consiliului European Charles Michel.

Premierul eston Kaja Kallas, care a demisionat recent, urmează să preia frâiele diplomației europene, cu aprobarea Parlamentului European așteptată în toamnă. Kallas, avocat de profesie, a fost desemnată să-i succedă spaniolului Josep Borrell. Ea este cunoscută pentru opoziția sa fermă față de Kremlin și pentru măsurile luate împotriva monumentelor sovietice din Estonia. Kallas, fiica fostului comisar european Siim Kallas, este supranumită "Doamna de Fier" a Tallinnului.

Conservatoarea malteză Roberta Metsola, în vârstă de 45 de ani, a obținut al doilea mandat la președinția Parlamentului European (PE). Ea a devenit cea mai tânără femeie la conducerea PE în 2022 și este doar a treia femeie care ocupă această funcție. În primul său mandat, Metsola a navigat printre scandaluri precum Qatargate și a supravegheat adoptarea unor legislații importante privind mediul, Pactul Verde și reglementările digitale. Ea a promis să apere drepturile femeilor și să combată violența împotriva acestora.

Socialistul portughez Antonio Costa a fost ales președinte al Consiliului European și va prelua funcția la 1 decembrie. Costa, cunoscut pentru abilitățile sale de negociator, a jucat un rol crucial în convingerea premierului ungar Viktor Orban să nu blocheze planul european de relansare economică post-covid. Experiența sa în navigarea compromisurilor politice va fi un avantaj în conducerea reuniunilor șefilor de stat și de guvern ai UE.

Christine Lagarde, prima femeie la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), își exercită mandatul început în 2019. Fost ministru al Economiei în Franța și directoare generală a Fondului Monetar Internațional, Lagarde este apreciată pentru calmul său în fața crizelor economice. Ea susține integrarea luptei împotriva schimbărilor climatice în politica monetară, o poziție controversată printre bancherii centrali. Deși mandatul său la BCE este până în 2027, acțiunile sale au fost criticate de unii angajați ai instituției într-o anchetă internă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel