Patru metode prin care poți afla dacă o bijuterie este din aur

Cum poți afla dacă o bijuterie este din aur / Imagine de an_photos de la Pixabay
Cum poți afla dacă o bijuterie este din aur / Imagine de an_photos de la Pixabay

Există câteva metode prin care poți afla dacă o bijuterie este din aur sau nu. 

Marca și aspectul general


Existența unei mărci autentice și valabile - Dacă știți semnificația mărcilor, nu veți fi păcăliți. Aspectul general al bijuteriilor este important. Examinați după semnele de uzură, mai ales la încheieturi, dacă există diferențe semnificative de culoare, probabil e un fals sau cel mult un metal oarecare placat cu aur, scrie BZI.

Pentru că în general, cele mai bune imitații de aur sunt defapt bijuteriile placate cu aur, e mult mai ușor să te păcălești, dacă te iei după aspect sau textură. Însă, sub orice zgârietură, la bijuteriile placate, se va vedea ușor metalul de sub.

Testul magnetului


Nu este cel mai sigur test din lume, însă te poate ajuta dacă ai îndoieli. Aurul nu va fi atras de magnet. Însă, din nefericire, de multe ori, metalele folosite pentru a fasifica aurul, nu sunt nici ele atrase de magnet.

Consideră-l un test de excludere.În orice caz, dacă bijuteria este atrasă de magnet, chiar și dacă numai puțin, clar nu e aur.

Testul cu acid azotic


Acidul azotic se folosește în diverse analize medicale, sau în industria îngrășămintelor chimice. Există multe șanse să îl găsiți, dacă nu, puteți comanda de pe net. Este probabil unul din cele mai sigure teste.

Cum se face:

Pune obiectul pe care urmează să îl testezi pe un obiect de oțel;
Aplică o picătură de acid azotic;
Inspectează rezultatul: O culoare verzuie indică un metal obișnuit sau un metal oarecare placat. O reacție lăptoasă, indică argint placat cu aur, iar dacă nu există nici o reacție vizibilă, atunci e cu siguranță aur.

Testul densitații

Această metodă e complicată, dar realizabilă. Urmează acești pași:

  • Cântărește obiectul;
  • Scufundă-l într-o cană gradată;
  • Notează exact numărul de ml. înainte și după ce ai scufundat bijuteria de aur.

Folosește următoarea formulă: Densitatea = Masă/Volum - Un rezultat aproape de 19 gr/ml înseamnă că obiectul e aur (sau un metal cu o densitatea apropiată cu a aurului—totuși, cel mai probabil vorbim de aur)
Să luăm un exemplu de calcul: Obiectul cântărit are 36gr și apa s-a ridicat cu 2 ml. Atunci densitatea e 36/2, adică 18, deci cel mai probabil aur de 18- 24k.

Vezi și alte metode pe BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel