Patru pacienți cu suspiciune majoră de botulism, internați la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara

FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp

Patru persoane cu suspiciune majoră de botulism au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Acestea consumaseră șuncă de porc preparată în casă.

Trei persoane, care fac parte din aceeași familie, au fost internate la Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara cu diagnostic clinic suspiciune de botulism, în timp ce o a patra persoană, rudă cu primii trei, dar aflată într-un centru de detenție, a fost internată în Clinica 1 a aceluiași spital, transmite Agerpres.

Toate cele patru persoane au consumat în ultimele două săptămâni șuncă de porc preparată în casă.

În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile şi s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive.

”Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat.

S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic.

Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza, potrivit sursei menționate.

În ceea ce îl privește pe cel de-al patrulea pacient, cel aflat în sistemul penitenciar, acesta a consumat din același produs infestat cu toxina botulinică.

”În cursul serii trecute am sesizat Direcţia de Sănătate Publică Timiş pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potenţialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat.

De asemenea, a fost sesizat Centrul Naţional de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel naţional, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienţilor”, explică dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului ”Victor Babeş” Timişoara.

Ce este botulismul

Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Aceasta eliberează o neurotoxină, care este o otravă ce atacă sistemul nervos.

Dintre numeroasele tipuri de boli de origine alimentară, botulismul este una dintre cele mai periculoase. Acesta poate provoca paralizie și poate pune în pericol viața, dar este destul de rar.

Dacă boala nu este tratată, botulismul poate pune viața în pericol. Dar oamenii se recuperează în aproximativ 90% până la 95% din cazuri.

Citește și: Bărbați internați cu botulism. Atenție la conserve: simptomele care să te alarmeze

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel