Comisarul-șef Bogdan Oproiu, șeful Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Rutiere, a vorbit despre revitalizarea „Patrulei școlare", o activitate care implică elevi din clasele V-VIII, instruiți de polițiști și profesori, pentru a asigura siguranța traficului în apropierea școlilor. Aceștia opresc traficul pentru a permite traversarea străzii de către pietoni, iar proiectul, început în București, se extinde la nivel național.
Comisarul-șef Bogdan Oproiu a anunțat revitalizarea patrulei școlare începând cu anul școlar 2024-2025, un proiect început în a doua jumătate a lunii septembrie. După succesul inițial din București, proiectul a fost extins la nivel național, iar activitățile vor continua să se desfășoare în toate județele, cu sprijinul Ministerului Educației, în colaborare strânsă între polițiști și cadrele didactice.
„Odată cu debutul anului școlar 2024-2025, deci începând din a doua jumătate a lunii septembrie, am reușit revitalizarea patrulei școlare, îi putem spune o provocare profesională.
Patrula școlară își are originea undeva până în anii '90, pentru că odată demarată această activitate, am primit inclusiv mulțumiri de la anumiți conducători care ne-au găsit la activitate, conducători auto mai în vârstă, care și-au adus aminte că pe timpuri întâlneau patrula școală, întâlneau în zona școlilor copii împreună cu polițistul rutier dirijând circulația.
Primind aceste feedback din partea participanților la trafic, ne-am dat seama că provocarea noastră a avut succes. Inițial, am pornit această provocare din Municipiul București, după care ușor, ușor am extins-o la nivel național. Avem deja un calendar al activităților, astfel încât sperăm, și dacă ne lasă condițiile meteo, până la sfârșitul anului să o reactivăm în toate județele din țară. Bineînțeles, avem și sprijinul Ministerului Educației pentru că trebuie să existe o colaborare foarte bună între polițist și cadrul didactic.”, a spus comisarul.
Potrivit comisarului, patrula școlară este formată din 6 elevi cu vârste de aproximativ 11 ani, din clasele a V-a și a VIII-a, aleși din cadrul școlii. Aceștia sunt îndrumați de un profesor și lucrează alături de un polițist rutier pentru a organiza activitățile. Patrula acționează la intrarea și ieșirea copiilor de la ore, oprind traficul pentru a permite traversarea străzii.
„Patrula școlară este o echipă de elevi, se recomandă vârsta de 11 ani, de regulă între clasele a V-a și a VIII-a. Este o echipă de 6 elevi, copii aleși din cadrul școlii. Au un profesor îndrumător care, alături de polițistul rutier, organizează toate activitățile. De asemenea, școala sau consiliul de profesori trebuie să fie de acord cu activitatea, pentru că ea nu se desfășoară în interiorul școlii, se desfășoară pe domeniul public și trebuie să avem o responsabilitate față de copii.
După ce sunt identificați cei 6 copii dornici de această activitate, Poliția Rutieră merge la școală, face o instruire cu cei 6 copii și cadrul didactic. De asemenea, ne preocupăm împreună și de o echipare corespunzătoare a copiilor pentru că ei trebuie să poarte veste reflectorizante însemnate cu „Patrula școală”, șepcuțe din aceeași gamă, fluier pentru a fi oprită circulația, și cei 6 copii împreună cu cadrul didactic coordonator și polițistul rutier acționează la intrarea și ieșirea copiilor de la ore, atât intervalul 07:30-08:00, dar și un interval de după-amiază, acolo unde avem două serii de copii, între 11:30-12:00, la ieșirea schimbului 1 și intrarea schimbului 2.
Copiii, împreună cu polițistul rutier, opresc traficul de vehicule și permit traversarea străzii pentru pietoni, către școală și de la școală. Activitatea patrulei școlare se desfășoară la trecerea de pietoni care deservește unitatea de învățământ.”, a spus comisarul-șef Bogdan Oproiu la emisiunea Culisele Justiției, de pe pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu