Paul Krugman scrie despre criza din Europa făcând apel la un moment din istorie, de care liderii bătrânului continent nu ţin să îşi aducă aminte. “O parte a problemei ar putea fi faptul că aceste elite politice au o memorie istorică selectivă”, scrie laureatul Nobel în editorialul său din New York Times.
„Îngrozit şi plictisit”. În acest fel se simte profesorul de economie al Princeton University, laureat al premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, când vine vorba de negocierile privind criza economică din Europa, potrivit editorialului său din New York Times, citat de money.ro.
Vorbind despre criza europeană şi măsurile pe care le iau liderii bătrânului continent, el a făcut o paralelă şocantă cu politicile luate de Heinrich Brüning, cancelarul Germaniei din perioada 1930 – 1932.
“O parte a problemei ar putea fi faptul că aceste elite politice au o memorie istorică selectivă”. Le place să vorbească despre inflaţia Germaniei de la începutul anilor 1920 - o poveste care nu are niciun efect asupra situaţiei noastre actuale. Cu toate acestea, ei nu vorbesc aproape despre un exemplu mult mai relevant: politicile lui Heinrich Brüning, cancelarul Germaniei din perioada 1930 - 1932, ale cărui politici bugetare au făcut ca Marea Depresiune să se simtă chiar mai grav în Germania decât în restul Europei - pregatind astfel terenul pentru ştiţi voi ce.
Acum, nu mă aştept să se întâmple ceva atât de rău în Europa secolului al XXI-lea. Dar există o mare prăpastie între ceea ce are nevoie moneda euro pentru a supravieţui şi ceea ce liderii europeni intenţionează să facă, sau cel puţin ceea ce discută. Dat fiind faptul că există această prăpastie, e greu de găsit motive pentru optimism", a conchis Krugman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News