Dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, în urma căruia procurorii DNA Brașov i-au reținut pe Remus Truică, Dan Andronic, Robert Mihăiţă Roşu și Marius Marcovici, unde prejudiciu calculat se ridică la circa 135 de milioane de euro , scoate în evidență o adevărată caracatiță de ilegalități care, din câte se pare duce la vârfurile politicii.
Remus Truică, fost consilier al lui Adrian Năstase, şi Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, au fost reţinuţi de DNA Braşov. În dosar este implicat şi Paul Lambrino, care pe drum spre DNA Brașov a făcut un popass la UPU Ploiești din cauza unor probleme cardiace.
Remus Truică este acuzat că a constituit un grup infracţional, împreună cu ceilalţi consilieri şi oameni de afaceri, pentru a-i asigura Prinţului Paul restituirea ilegală a unor proprietăţi. Printre ele se numără şi peste 28 de hectare de la Ferma Regală Băneasa, obţinută ilegal de Paul Lambrino. Grupul infracţional al consilierilor primea între 50% şi 80% din valoarea fiecărui imobil pe care Paul Lambrino îl recupera de la stat cu ajutorul lor, arată DNA.
Potrivit DNA, Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Dan Andronic şi Lucian Claudiu Mateescu sunt acuzaţi că au aderat la constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi de complicitate la trafic de influenţă. Marius Marcovici, om de afaceri şi fost consilier al lui Tăriceanu, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Avocatul Robert Roşu este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi la abuz în serviciu.
Procurorii DNA arată că, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care avea ca scop dobândirea averii revendicate ilegal de o persoană interesată (este vorba de Paul Lambrino). Pentru a atinge acest scop, grupul oferea bani sau bunuri unor persoane din instituţiile publice care deţineau aceste proprietăţi sau le instiga la abuz în serviciu, pentru obţinerea de documente şi semnături. La acest grup al lui Truică s-au alăturat în 2007 Dan Andronic şi Marius Marcovici, iar în 2011 Lucian Mateescu de la Impact, conform DNA.
[citeste si]
Remus Truică avea un rol esenţial în acest grup, datorită reputaţiei şi susţinerilor acestuia, prin care l-a şi convins de altfel pe Paul Lambrino, arată DNA. Tot Truică i-a convins pe ceilalţi membri ai grupului de potenţialul „afacerii" şi că singura cale de succes este implicarea lor pentru revendicarea ilegală.
Truică a reprezentat de asemenea firma care apărea în actele întocmite de Prinţul Paul, cei doi întâlnindu-se de mai multe ori pentru a discuta şi negocia, inclusiv cu avocatul Robert Roşu, cu care a întocmit documentele necesare „creării aparenţei de legalitate". Truică „s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influenţă, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit", arată DNA.
Truică i-a spus Prinţului Paul că îi poate recupera averea revendicată ilegal, pentru că are relaţii în lumea politică şi în justiţie - consilier al lui Adrian Năstase, o firmă de avocatură de top prin care poate influenţa. În schimb, el i-a cerut Prinţului Paul o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.
Astfel, la 1 noiembrie 2006, Paul Lambrino a încheiat un contract de cesiune cu o firmă a lui Truică, având ca obiect bunurile care se aflau în proces de recuperare. Contractul, redactat de avocatul Robert Roşu, prevedea ca Prinţul Paul să cesioneze toate drepturile sale asupra unor imobile, iar Remus Truică să plătească o sumă de bani, în anumite condiţii, şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu proprietăţile aflater în proces de restituire. Ulterior acestui contract de cesiune, au mai fost semnate şi alte acte subsecvente.
Ferma Băneasa, restituită după implicarea lui Remus Truică
Printre aceste imobile cesionate se afla şi Ferma Regală Băneasa, un teren de 28,63 hectare, arată DNA. Prinţul Paul depusese o notificare pentru acest teren în 2002, fără să primească vreun răspuns, până la implicarea lui Remus Truică în afacere, arată DNA. Notificarea fusese depusă la Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti.
„Prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii", arată DNA.
Prin această acţiune, statul român a fost prejudiciat cu 135.874.800 euro (adică pese 500 de milioane de lei), bani care reprezintă folos necuvenit pentru Remus Truică şi asociaţii săi.
Numele lui Paul Lambrino a fost menţionat şi în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News