Joi, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a semnat cinci contracte de finanţare în valoare de 77 de milioane de euro.
Două proiecte - pentru Muzeul Ţării Crişurilor şi Drumul Apusenilor - sunt finanţate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, în valoare de 5,5 milioane de euro, respectiv 29,5 milioane de euro şi trei proiecte ale CJ Bihor pentru drumuri judeţene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în sumă totală de 42,5 milioane de euro.
Ministrul Paul Stănescu i-a felicitat pe bihoreni pentru primul loc pe ţară ocupat în urma PNDL 1, când judeţul a primit finanţări totale de 868 de milioane de lei, pentru 177 de obiective.
"Aţi făcut o treabă minunată şi vă felicit. Să aveţi în vedere că, de fiecare dată, vom fi lângă dumneavoastră, domnule preşedinte, stimaţi primari, pentru că ne-am propus ca, prin programul de guvernare, care este în plină desfăşurare, numai prin PNDL, partea întâi şi a doua, discutăm de aproximativ 46 de miliarde de lei, sume foarte importante pentru toate comunităţile noastre. (...) Ceea ce vreau să ştiţi foarte clar e că în PNDL fondurile nu au fost atribuite, cum mai spun unii - într-adevăr puţine voci - politic sau altcumva. Ele au avut la bază patru criterii foarte clare: capacitatea financiară, suprafaţa judeţului, numărul de locuitori şi numărul de UAT-uri', a declarat Paul Stănescu.
Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Adrian Ionuţ Gâdea, a completat că, şi în actualul PNDL, demarat în 2017, Bihorul se situează printre primele judeţe având, până în prezent, o alocare de 751 de milioane de lei, pentru 172 de obiective de investiţii.
În primul proiect prezentat joi, Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) va beneficia de o finanţare de 5,5 milioane de euro, prin POR, regiunea Nord-Vest, pentru amenajarea etajului I, curte şi împrejmuirea noului sediu, din Calea Armatei Române.
Tot prin POR va fi finanţat şi proiectul 'Drumul Apusenilor', prima etapă, cu 29,5 de milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii rutiere de la Beiuş la Stâna de Vale, Coada Lacului şi până la Remeţi. 'Este o investiţie absolut necesară pentru turismul bihorean şi din Apuseni. Acest drum va transforma zona într-o Valea Prahovei a Apusenilor, o zonă turistică de mare căutare în viitor', a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.
[citeste si]
Acesta a mai precizat că, pentru a se ajunge la semnarea acestui contract pentru Drumul Apusenilor, a trebuit schimbat codul silvic, deoarece pe drumul judeţean existau două porţiuni de drum forestier. De modificarea legislativă au beneficiat şi alte judeţe, care au întâmpinat aceeaşi dificultate, a mai spus vicepreşedintele CJ Bihor, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News