Jurnalista Paula Rusu a reușit să depășească momente greu de imaginat, după ce a fost diagnosticată cu tuberculoză și a povestit cum decurge viața ei, în urma operației de extirpare aproape a unui plămân.
"Medicii m-au căutat de astm, de laringită, de bronșită. Am avut tratamente pentru ele. La un moment dat, m-au căutat și de cancer pulmonar. S-au căutat de toate, mai puțin tuberculoză, pentru că și medicii sunt tributari acelorași legende urbane: tuberculoza, boala sărăciei. Nu-i adevărat. Microbul nu ne cere buletinul niciunuia, nu ne întreabă ce conturi bancare avem. Este o boală tratabilă, cea mai tratabilă dintre bolile infecțioase, cu condiția să urmezi tratamentul, altfel este ucigașă. Este cel mai mare ucigaș la nivel mondial dintre bolile infecțioase. Nu mi-am dat seama, nu și-au dat seama nici medicii. Nu m-am gândit, pentru că aveam aceeași convingere, pe care să nu o credeți: tuberculoza nu e eradicată în România, nu e eradicată în lume.
Acum am un plămân și un ciot, prețul pentru o viață în care simt că pot să schimb ceva. Mi se pare fabulos lucrul ăsta. S-a dus un plămân. Ăsta este lucrul cel mai nenatural, n-ar fi trebuit să se întâmple. Când am primit această "ofertă" de la chirurgul toracic, că trebuie să-mi scoată plămânul... M-am operat la Insitutul Marius Nasta. Când am intrat în operații, medici mi-au spus așa: intrăm, dar să știi că e posibil să scoatem tot plămânul, dar dacă mai există o șansă să salvăm ceva, o vom face. Și au făcut-o", a povestit Paula Rusu la "Teo Show".
Jurnalista a povestit și cum decurge viața ei, după ce medicii i-au expirat aproape un plămân întreg:
"Nu mai am aceeași rezistență fizică, dar plămânul este un organ foarte prietenos cu posesorul lui, pentru că e capabil, chiar și atunci când rămâne unul singur, dacă-l muncești suficient, dacă faci exeercițiu fizic suficient, să se dilate așa încât să ocupe și locul gol. E un balon. Exersat, el devine tot mai rezistent.
Nu mai pot să alerg și mă dor încheieturile, pentru că tratamentul a fost destul de sever. Durerile de articulații sunt acolo și vor fi toată viața. Cel mai tare le simt pe cele de la degetele de la picioare. Mă lasă după ce încep să merg, dar le simt zilnic, însă ne-am împrietenit. Fă Rai din ce ai. Trebuie să te împrietenești cu ce ești tu. N-am citit efectele adverse decât apoi. Eu m-am îmbolnăvit de cea mai comună formă de tuberculoză, cea rezistentă la antibiotic", a mai mărturisit aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci