Pauliuc cere preşedinţilor Comisiilor de apărare din statele UE să susțină aderarea României la Schengen

Pauliuc, scrisoare către preşedinţii Comisiilor de apărare din statele UE
Pauliuc, scrisoare către preşedinţii Comisiilor de apărare din statele UE

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a transmis o scrisoare şefilor Comisiilor de apărare din statele membre ale UE pentru a susţine aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie european.

Potrivit unui comunicat al Senatului, Pauliuc "a insistat" pe faptul că experţii în acquis-ul Schengen desemnaţi de Comisia Europeană au vizitat ţara noastră şi au evaluat gradul de îndeplinire a condiţiilor tehnice privind aderarea ţării noastre la spaţiul european al liberei circulaţii a persoanelor, concluzia fiind favorabilă, România îndeplinind toate criteriile tehnice, inclusiv cele privind sistemul de cooperare poliţienească internaţională.

"Din perspectivă social-economică, România a înţeles necesitatea de a fi un pilon de stabilitate în flancul estic al NATO şi UE, pe teritoriul ţării noastre deplasându-se mari cantităţi de cereale dinspre Ucraina către porturile româneşti şi de acolo către ţări din Europa şi Africa. În urmă cu câţiva ani, România a gestionat la fel de bine criza migranţilor sirieni care se îndreptau către vestul Europei şi care foloseau ţara noastră ca punct de tranzit. În perioada restricţiilor de deplasare din pandemie, ţara mea a urmat întocmai şi la timp reglementările europene inclusiv în ceea ce priveşte folosirea certificatelor verzi", se arată în demersul senatorului PNL, care a primit girul colegilor din Comisia de apărare.

Pauliuc a mai evidenţiat în document "modalitatea exemplară şi unanim recunoscută a gestionării fluxului refugiaţilor ucraineni, de peste 1,9 milioane, care au tranzitat graniţele terestre ale României, fără a se înregistra vreo deficienţă majoră sau vreun incident, precum şi suportul tehnic şi uman oferit Republicii Moldova, ale cărei graniţe au fost tranzitate de aproximativ 800.000 de victime ale războiului".

 

"România respectă cu stricteţe toate angajamentele politice şi administrative"



"Scrisoarea preşedintelui Comisiei de Apărare din Senat vine în contextul în care experienţa din 2011 ne-a arătat că deciziile nu au fost luate exclusiv pe criterii tehnice, ci în urma unui calcul de oportunitate politică. Prin această scrisoare, Pauliuc a solicitat sprijinul omologilor săi pentru a îi convinge colegii parlamentari în vederea susţinerii demersului aderării României la Spaţiul Schengen", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat a menţionat că "un refuz motivat exclusiv politic nu ar face altceva decât să armeze un curent populist şi ultranaţionalist alimentat de un narativ rusesc într-o strategie de tip 'divide et impera'".

"Aşa cum România înţelege să fie ataşată valorilor europene şi îşi respectă cu stricteţe toate angajamentele politice şi administrative pe care şi le-a asumat, este absolut necesar ca toate forţele politice pro-europene şi pro-democratice să manifeste susţinere pentru atingerea acestui obiectiv de ţară reprezentat de intrarea în spaţiul european al liberei circulaţii a persoanelor şi a mărfurilor", a transmis Nicoleta Pauliuc.

Potrivit comunicatului, demersul acestei scrisori vine în marja principiului diplomaţiei parlamentare, mai ales că, în 2022, pe fondul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, au avut loc multiple întâlniri internaţionale ale parlamentarilor de pe zona de apărare şi securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel