In timp ce prestigioasa agentie de presa Reuters ajunge la concluzia ca Presedintele Traian Basescu este un fan al “planului Putin”, PD-L se afla in cea mai proasta situatie din istoria acestui partid. Desi, agatat de putere, inca sta cu mainile pana la cot in borcanul cu miere. Smecheria cu Mihai Razvan Ungureanu, plasat prim-ministru si apoi, asa cum bine a intuit Reuters, urmand sa devina candidat prezidential, este un artificiu care nu poate salva partidul. Nici repetatele tentative de a pregati terenul in asa fel incat alegerile sa fie fraudate. Singura sansa a PD-L este sa faca o miscare profund morala. Care sa plaseze intr-o noua lumina celelalte initiative, atat de discutabile, vizand asa-numita reforma a statului. Si ma gandesc la o reforma reala a sistemului electoral.
In analizele anterioare, am ajuns la concluzia ca sistemul electoral, asa cum functioneaza el in Romania, este ticalos. Si ca el ii ticaloseste pe politicieni, ticaloseste partidele politice si contribuie la cresterea exponentiala a nocivitatii grupurilor de interese nelegitime. In esenta, cel inselat din toate punctele de vedere este cetateanul. Care crede in democratie dar mananca pe paine o uriasa farsa si, in orice caz, coruptie institutionalizata. Am vazut cum sunt cumparati politicienii si partidele si cum oamenii de afaceri intra de bunavoie sau siliti intr-un joc profund antidemocratic. Am conchis ca sistemul electoral trebuie urgent reformat. In primul rand, din perspectiva finantarii partidelor. Si, in fine, in mod logic, raspunzand la intrebarea “cine ar putea sa faca asta acum?”, am indicat coalitia aflata la guvernare. Pentru ca ea are majoritatea in Parlament si pentru ca ea poate dicta, sub aspect legislativ, regulile jocului.
Avem nevoie de un nou sistem electoral al carui mecanism de finantare a partidelor sa nu-i mai faca dependenti pe politicieni de oamenii de afaceri, sa nu-i mai transforme pe acestia din urma in tinte pentru santaj ori in grupuri ilegitime de interese. Care sa ii lase dezlegati pe parlamentari si sa dezlege partidele de orice alte obligatii, cu exceptia intereselor cetatenilor pe care ii reprezinta. Solutia este ca orice fel de donatii in favoarea partidelor sa fie interzise. Iar finantarea campaniilor electorale sa fie asigurata exclusiv de la bugetul statului, intr-un cuantum rezonabil si echitabil si sub un control sever. De exemplu, prin lege, autoritatile locale trebuie sa fixeze un anumit numar de locuri de panotaj pentru campania electorala, la care au acces toate partidele si toti candidatii in mod echitabil si gratuit, amplasamentele urmand sa fie trase la sorti.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News