Partidul Democrat Liberal dă dovadă de aroganță, aceasta putând fi "şi înţeleasă până la un anumit punct", atunci când propune ca unificarea dreptei să fie realizată în jurul său, a susținut, luni, la RFI, consilierul președintelui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu.
Se preconizează că Mișcarea Populară va fuziona cu Forța Civică, PNȚCD va încerca să se relanseze politic alături de Ințiativa România Liberală, în urma protocolului de colaborare semnat recent, iar președintele Traian Băsescu și-ar fi dorit că unificarea forţelor de dreapta să se realizeze înainte de alegerile europarlamentare.
În acest context, consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu, întrebat când ar trebui făcută această unificare a dreptei și cum, a răspuns: "Și eu cred că ar trebui făcută înainte de alegerile europarlamentare dintr-un motiv foarte simplu, construcția care ar rezulta ar avea ocazia să se valideze electoral, cumva să anticipeze miza alegerilor prezidențiale. Lucrurile par destul de clare, câtă vreme PSD și PNL vor avea candidați diferiți la prezidențiale. Dacă această nouă construcție ar valida un candiat care să obțină mai mult decât PNL, să intre în al doilea tur, ar avea șanse mari să câștige. Ea poate fi făcută și după,dar nu va avea o validare electorală", a susținut Lăzăroiu.
Potrivit consilierului prezidențial, liderii politici ar trebui să renunțe la un anume mod de abordare a temei reunificării dreptei: "Dacă se începe discuţia în jurul cui să se facă (unificarea dreptei-n.r.), probabil nu se va face nici în doi ani de zile. Dar dacă trecem de întrebarea asta sau dacă liderii politici de pe zona dreaptă fac abstracţie de întrebarea în jurul cui, eu cred că chiar se pot pune în comun aceste forţe care există deja şi activează mai mult sau mai puţin în spectrul de centru-dreapta".
PDL abordează arogant unificarea dreptei
Întrebat dacă asta înseamnă că PDL iese din calcul, consilierul prezidenţial a opinat: "Nu, dimpotrivă, nu iese deloc. Dar PDL e cel care pune cel mai des întrebarea asta. Că dreapta trebuie să se unifice în PDL, să se verse în PDL, ceea ce cred că e o abordare uşor arogantă şi nu serveşte PDL-ului".
Deși Sebastian Lăzăroiu nu exclude prezența PDL la alegerile de anul viitor într-o formulă mai amplă, el și-a exprimat și uimirea în legătură cu faptul că "politicienii democrat-liberali experimentați" nu au fost atenți la alegerile trecute. "PDL-ul nu poate fi în afara acestei formule, n-am nici o îndoială. Aroganţa poate fi şi înţeleasă până la un anumit punct, pentru că ei fiind un partid mai vechi, să zicem, pe scena politică, au nişte structuri formate. Dar nu e suficient şi alegerile au cam arătat asta, mă mir că politicienii experimentaţi din PDL nu văd că nu e suficient să ai structurile ca să câştigi alegerile prezidenţiale. Poţi să iei un scor bun la locale, eventual, dacă ai structuri puternice, dar să câştigi prezidenţialele îţi trebuie mai mult decât organizaţii puternice, activişti care mobilizeze votanţii şi aşa mai departe", a mai spus Sebastian Lăzăroiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu