PDL va demara o serie de acțiuni prin care să preseze echipa guvernamentală condusă de Victor Ponta să prezinte bugetul pe 2013 până pe 15 octombrie, așa cum prevede legea, democrat-liberalii fiind conștienți de repercusiunile care vor apărea în urma nedepunerii acestuia la timp, a afirmat, marți, fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomiţianu.
"PDL va face presiuni ca Guvernul Ponta să vină cu bugetul în Parlament până în 15 octombrie, aşa cum se prevede în Legea finanţelor publice” pentru că ne dăm seama de repercursiunile care vor apărea în urma nedepunerii bugetului la timp şi asupra instituţiilor publice, şi a mediului de afaceri, şi asupra pieţelor financiare. Vom face presiuni parlamentare ca acest buget să fie depus la timp”, a declarat fostul ministru al Finanţelor, în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat și deputații PDL Constantin Dascălu, Adrian Niţu și Nicuşor Păduraru.
Întrebat în ce constau mai exact aceste presiuni, Ialomiţianu a spus că o să-i cheme pe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, şi pe premierul Victor Ponta în Parlament, PDL intenționând să depună și o iniţiativă legislativă. "O să-l chemăm pe ministrul de Finanţe în Parlament, chiar astăzi este chemat la Comisia de finanțe-buget, o să-l chemăm pe primul-ministru. Am înțeles că au modificat Legea Finanțelor Publice ca să aibă cadrul legal privind amânarea. Ne gândim să depunem o iniţiativă legislativă pentru a readuce termenul iniţial prevăzut în Legea finanţelor publice (termenul de depunere de către Guvern a proiectului bugetului de stat în Parlament - n.r.)", a explicat fostul ministru de Finanțe.
Dorind să completeze cele afirmate de Ialomițianu, deputatul Nicuşor Păduraru a precizat că potrivit unei legi adoptate la finalul sesiunii anterioare care ţine de afacerile europene, "aparatul guvernamental este obligat să-şi prezinte rezultatele discuţiilor purtate cu forurile europene de fiecare dată când intră în contact cu ele”. "Prin acea lege s-a statuat un principiu care a fost introdus în relaţia dintre Guvern şi Parlament, şi anume, obligaţia fiecărui ministru şi a primului-ministru de a prezenta un raport de fiecare dată când este afectată activitatea guvernamentală sau absorbţia de fonduri", a completat democrat-liberalul. El a mai spus că PDL consideră că "ar fi timpul" ca primul-ministru să vină și să prezinte un asemenea raport, "mai ales că a făcut o rectificare bugetară care afectează şi absorbţia de fonduri nerambursabile".
Şi democrat-liberalul Adrian Niţu a susţinut că USL, respectiv Guvernul Ponta, a făcut "o manevră" pentru a "înşela" cetăţenii, prin care bugetul va fi prezentat Parlamentului doar după alegerile parlamentare din 15 decembrie, şi nu până pe 15 octombrie, aşa cum prevedea legea în urmă cu o săptămână.
"Acelaşi motiv justifică această amânare ascunderea către români a minciunii prin care aceste promisiuni nu vor fi puse în aplicare. Amânarea prezentării bugetului în Parlament va produce prejudicii atât instituţiilor publice cât şi primăriilor care vor trebuie să lucreze, începând de anul viitor, timp de câteva luni, până la aprobarea bugetului de către noul Parlament, fără să aibă la bază un buget aprobat”, a mai adăugat Adrian Niţu .
Deputatul PDL a menţionat că "acest lucru va genera un semnal negativ pe pieţele financiare şi către organismele internaţionale şi, ca urmare, va slăbi încrederea în capacitatea României de administrare corectă a bugetului. Strategia fiscal-bugetară are prevederi care nu mai sunt valabile, atât timp cât timp această strategie prevede pentru 2013 o creștere economică de 3,1%, iar numai în 2012 s-a făcut o ajustare a creșterii economice de la 1,7% la 1,2% creștere pe baza căreia s-a făcut rectificarea bugetară, iar FMI spune că, de fapt, creșterea prognozată este 0,8%-0,9%, PDL propune, în acest context, fie să se retragă această strategie fiscal-bugetară, care nu oglindește realitatea , fie, atunci când va veni în Parlament, va trebui să fie respinsă, pentru că este neconformă cu situația actuală. Si asta arată, din nou, în fapt, că guvernul Ponta, în loc să se ocupe de problemele importante ale țării, se ocupă de politică. (...) În concluzie, Guvernul Ponta, putem spune că a adus țara de la creștere economică și stabilitate spre șomaj, inflație și haos”, a conchis Adrian Nițu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News