Înfrângerea Elenei Udrea este o înfrângere a lui Traian Băsescu? În realitate, ar fi fost o înfrângere doar dacă ar fi candidat împotriva ei Crin Antonescu. Blaga e la fel de băsist ca Udrea. Dar fervoarea discursului prezidențial pro-Udrea, de acum două săptămâni, a dat miză confruntării, astfel încât votul anti-Udrea este perceput de electorat drept un vot anti-Băsescu.
La Convenția de la Romexpo, Băsescu a propus o negociere, ceea ce este un pas înapoi, față de dictatul din 2011. Practic, el i-a amenințat pe pedeliști cu un nou partid, dacă nu votează cum trebuie. Eu rămân în politică, după 2014 și mă ocup cu aducerea la Putere a forțelor de dreapta, a spus președintele. Dreapta nu înseamnă automat PDL. Poate fi Mișcarea Populară, Mișcarea lui Ungureanu sau Mișcarea din buric, cert este că PDL, cu Blaga, s-ar putea vedea concurat de un partid care să reunească fidelii lui Băsescu, nemulțumiții din propriul partid și grupul intelectualilor reformiști, care o vor tăia după Convenție, pe motiv de fraude la vot, pact cu dușmanul, deviaționisme etc.
Astfel, PDL trebuia să aleagă între a sta pe propriile picioare ( adică a rămâne fără imagine și lider, chiar fără electorat, am putea spune), bazându-se pe combinații cu parlamentarii și structurile din teritoriu. Sau a porni din nou la luptă sub steagul lui Băsescu, mizând pe erodarea actualei Puteri.
Varianta Blaga oferă mai mare libertate de acțiune. Varianta Udrea era una cu sens unic.
PDL se desparte de Băsescu, prin respingerea pactului de coabitare cu acesta? Nu neapărat. Și, oricum, nu imediat, dacă nu va face o criză de nervi Băsescu, denunțând chiar el colaborarea cu PDL. Mai degrabă, va exista o perioadă de tatonări, în care se vor testa soluțiile câștigătoare. Dacă noul partid va convinge, Băsescu va comanda de la masa popularilor. Dacă nu, își va păstra tacâmul la masa PDL, care nu se supără, mai ales că omul nu se-nfinge la un vot gratis, ci vine cu electoratul de acasă.
Băsescu a pierdut o bătălie, dar e departe de a fi înfrânt. Mai ales că Blaga, victoriosul de azi, conduce o armată subțire, gata oricând să trădeze, ca Stănișoară, sau să se întoarcă la fostul jupân, dacă nu mai interesează pe nimeni o dezertare cinstită, cu tot cu filiala din dotare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu