Senatorii și deputații PDL vor ataca din nou proiectul legii Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi, a declarat, pentru Mediafax, liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu.
Decizia survine după ce plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Potrivit senatorului Cristian Rădulescu, un prim motiv pentru contestarea la CCR a proiectului de Statut al parlamentarilor se referă la sancţiunea, diminuată de la șase luni. la o lună, privind interzicerea participării la plen pentru parlamentarul aflat în conflict de interese, întrucât chiar şi prin această diminuare mandatul de parlamentar nu poate fi dus la îndeplinire.
Un alt motiv este cel legat de reintroducerea în proiectul de lege a prevederii potrivit căreia "la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă", în condiţiile în care aceasta fusese iniţial scoasă din proiect în urma obiecţiilor prezentate în cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.
PDL va ataca proiectul de Statut al parlamentarilor la Curtea Constituţională și pentru un al treilea motiv referitor la introducerea reglementării privind drepturile membrilor Parlamentului care sunt şi membri ai Guvernului, Rădulescu susținând că "Această modificare, în actuala etapă procedurală, nu mai e posibilă. Acum trebuia să ne referim strict la cele decise de Curtea Constituţională".
Membrii comisiilor au decis să modifice și termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.
Legea privind Statutul parlamentarilor, reexaminată după ce președintele Traian Băsescu a respins-o
În cadrul dezbaterilor din comisiile juridice şi pentru Statut, de marți, parlamentarii au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă.
Adoptat de plenul Parlamentului în data de 22 ianuarie 2013, proiectul de lege privind Statutul parlamentarilor a fost trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu la data de 24 ianuarie 2013, șeful statutului respingând-o.
CCR decidea pe 27 februarie că este neconstituțională modificarea Statutului deputaților și senatorilor cu privire la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanță raportul de evaluare al ANI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu